Pitanje novca i fudbala uvek ide jedno s drugim. Koliko je plaćen Ronaldo, koliko Mitrović, koliko Nejmar? Ono što im je zajedničko su uglavnom milionske cifre od kojih se zavrti u glavi. A koliko su plaćene reprezentacije, posebno u duhu Evropskog prvenstva u fudbalu koje je trenutno u toku?

Što se tiče Srbije, ali i svake od 24 reprezentacija koje su uspele da se plasiraju na Euro 2024, samim tim što su uspele da dođu do ovog takmičenja u Nemačkoj, zaradili su 9,25 miliona evra.

Svaka pobeda u grupi reprezentacijama donosi dodatni milion evra, nerešen rezultat pola miliona, a Evropska fudbalska unija je pre početka takmičenja objavila koliko će iznositi ukupan nagradni fond – 331 milion evra.

UEFA će timove za plasman u osminu finala nagraditi sa dodatnih 1,5 miliona, za četvrtfinale sa 2,5, a polufinale sa četiri miliona evra.

Ko dođe do finala i taj meč izgubi dobija pet miliona evra dok će budući evropski šampion inkasirati osam miliona evra.

Maksimalan iznos koji jedan tim može da dobije, što podrazumeva sve pobede, uključujući sve tri utakmice u grupi je – 28,25 miliona evra, piše portal Morningstar.

Koliko igrači zarade?

Ono što se ističe kao važna stvar je da na evropskim i svetskim prvenstvima fudbaleri ne zarađuju platu za igranje u svojoj reprezentaciji. Umesto toga, dobijaju bonuse ili dnevnice na osnovu učinka tima.

Novčane nagrade idu fudbalskom savezu ili organizaciji neke zemlje, a savez deli novac sportistima na osnovu ugovora koje su igrači potpisali pre turnira.

Hrvatska reprezentacija
FRANCESCO FARINA / Zuma Press / Profimedia Hrvatska fudbalska reprezentacija nakon meča sa Italijom u grupnoj fazi u kojem je bilo izjednačeno, što Hrvate smešta na treće mesto,a prolazak u osminu finala im je zbog toga upitan

Reprezentacije i njihovi fudbalski savezi imaju odvojene ugovore sa svojim igračima o platama, tako da fudbaler u belgijskom timu, na primer, prema pisanju Morning stara, možda neće dobiti isti iznos kao igrač u reprezentaciji Francuske, čak i ako su timovi osvojili isti broj igara.

Mnoge fudbalske federacije plaćaju svojim igračima paušalne naknade, a neki od njih, posebno oni koji su zaradili velike količine novca u svojim klupskim karijerama, često novac koji dobiju doniraju.

Šta fudbaleri rade sa novcem?

Na primer, kada je francuska senzacija Kilijan Mbape imao 19 godina, zarađivao je oko 22.300 dolara po utakmici na Svetskom prvenstvu 2018, plus prijavljenih 350.000 dolara bonusa za pobedu u finalu.

Novac je, prema pisanju ovog lista, donirao Premiers de Cordees, udruženju koje organizuje sportske manifestacije za decu sa smetnjama u razvoju.

Jedan od pozitivnih primera, a u vezi sa tim koliko su plaćeni fudbaleri na aktuelnom prvenstvu, je danska fudbalska reprezentacija.

Naime, fudbalski tim Danske za Euro 2024 odbio je povećanje plata kako bi osigurao jednaku osnovnu platu za fudbalerke kada igraju za nacionalni tim.

Danski fudbalski savez (DBU) ponudio je prvo jednaku platu za oba tima, ali oni su to odbili, jer bi to značilo smanjenje plate muškarcima. Nijedan od timova nije bio za smanjenje, nego za jednakost.

Direktor sindikata igrača Spillerforeningen-a, Majkl Sal Hansen, izjavio je da je muški tim odlučio da ne traži promene u uslovima svog novog ugovora kako bi poboljšali uslove za ženski nacionalni tim.

Među igračima koji su aktivno učestvovali u predlogu našli su se Andreas Kristensen, Tomas Delejni, Kristijan Eriksen, Pjer-Emil Hojbjerg, Simon Kjer i Kasper Šmajhel.

Plan koji zastupaju takođe uključuje stvaranje Kuće za sve nacionalne timove i fond za razvoj, koji će delimično biti finansiran od strane muškog tima kada se kvalifikuju za Svetsko ili Evropsko prvenstvo, kao i od Danskog fudbalskog saveza. Obe ove strane će doprineti sa milion danskih kruna.

(EUpravo zato)