Letnje Olimpijske igre 2024. održane u Parizu iznedrile su pobednike i poražene širom sveta sporta. Ali kakav je ukupan rezultat u medaljama na svim kontinentima, sa fokusom na Evropu?

U celini, Sjedinjene Američke Države nalaze se na samom vrhu po broju medalja jer je tamo otišlo čak 126 medalja (40 zlatnih, 44 srebrnih i 42 bronzane), dok su Kina i Velika Britanija iza njih sa 91 medaljom (40 zlatnih, 27 srebrnih i 24 bronze), odnosno 65 medalja (14 zlatnih, 22 srebrnih i 29 bronzanih).

Kada su zemlje Evropske unije u pitanju, na smaom vrhu je zemlja domaćin – Francuska. Ona je završila i na četvrtom mestu po ukupnom skoru na celom svetu. U zemlji domaćinu, naime, ostale su 64 medalje od kojih je 16 zlatnih, 26 srebrnih i 22 bronzane. Od ukupno 16 zlatnih medalja, Francuska je uzela četiri u plivanju.

Sledeća evropska zemlja u ukupnom rangiranju jeste Italija, koja je uzela 40 medalja (što ju je svrstalo na sedmo mesto u ukupnom rezultatu) od kojih je 12 zlatnih, 13 srebrnih i 15 bronzanih.

Holandija je odmah nakon Italije, što u evropskom, što u ukupnom rangiranju, zauzevši tako treće, odnosno osmo mestu sa 34 medalje, 15 zlatnih, 7 srebrnih i 12 bronzanih.

Nemačka je odmah posle, na četrvtom, odnosno devetom mestu, sa 33 medalje (12 zlatnih, 13 srebrnih, 8 bronzanih).

Mađarska je takođe dobro prošla sa 19 medalja, što ju je svrtalo na peto mesto u Evropi i 14. u ukupnom plasmanu.

Zadovoljna Evropska komisija

Španski sportisti su osvojili samo jednu manje, 18, Švedska je osvojila 11, Belgija, 10, Poljska 10, Rumunija devet, Danska takođe devet, Grčka osam, Irska sedam, Bugarska sedam, Hrvatska takođe, Češka pet, Austrija pet, Portugal četiri, Litvanija takođe četiri, Slovenija tek tri, Kipar jednu i Slovačka je na samom dnu i evropskog i svetskog rangiranja sa takođe osvojenom jednom medaljom.

Ovaj učina je objavila i Evropska komisija na svojim društvenim mrežama, pohvalivši evropski continent zbog ukupno osvojenih čak 309 medalja.

"Kapa dole svim evropskim sportistima za njihov sjajan učinak na Olimpijskim igrama u Parizu 2024! Konačan broj medalja zemalja EU je neverovatnih 309! Bravo za pobednike i radujemo se što će Paraolimpijske igre početi 28. Avgusta", napisali su.

Podsetimo, evropski kontinent ima još koju medlaju od zemalja koje još uvek nisu članice EU, poput Srbije i naših sportista koji su osvojili pet medalja.

(JA/EUpravo zato)