Komitet zadužen za organizovanje Letnjih olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara posvećen je smanjenju emisije gasova staklene bašte (GHG) povezanih sa događajima. Ovo telo želi da podrži projekte sa pozitivnim doprinosom klimi i mobiliše zainteresovane strane da maksimiziraju svoj pozitivan uticaj na klimu na duži rok, navodi se u saopštenju za javnost koje je objavio "Paris 2024", izveštava Euractiv.

Glavni cilj Pariza 2024. je da izbegne i smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte koje su povezane sa događajem", navodi se u saopštenju. Odbor se nada da će postići ovaj cilj kroz niz akcija, uključujući korišćenje obnovljivih izvora energije za sve sportske objekte koji su dostupni javnom prevozu, održiv plan ishrane i korišćenje privremenih sportskih objekata niske emisije ugljenika.

"Ukupno, ‘Pariz 2024’ će smanjiti emisije povezane sa događajima za 50 odsto u poređenju sa prethodnim izdanjima Igara", potvrdio je organizacioni komitet.

Međutim, ova ambicija sama po sebi neće biti dovoljna da Olimpijske igre 2024. godine budu u potpunosti događaj bez emisije ugljen-dioksida, zbog čega je komitet "posvećen da nadoknadi sve emisije koje se ne mogu izbeći podržavanjem projekata prevencije i hvatanja ugljenika", dodaje se u saopštenju za štampu.

Iako "Paris 2024" namerava da ulaže u međunarodne projekte, takođe se nada da će doprineti razvoju lokalnih projekata jer bi oni bili "od suštinskog značaja u borbi protiv klimatskih promena i pružili druge koristi, kao što su zaštita biodiverziteta ili poboljšanje kvaliteta života građana ".

Kako bi ostvario svoje ambicije, iz organizacije "Paris 2024" je takođe saopšteno da žele da "osiguraju da Igre služe kao platforma za ubrzanje klimatskih akcija na lokalnom nivou". U tom cilju, komitet će "deliti alate i metodologije za promenu navika i usmeravati zainteresovane strane" u smanjenju emisija ugljenika.

Na primer, komitet je pokrenuo svoju aplikaciju "Climate Coach", koja je dizajnirana da pomogne zaposlenima da smanje svoj lični i profesionalni otisak ugljenika.

(JA/EUpravo zato/Euractiv.com)