Još jedna dobitnica nagrade Delegacije EU u Srbiji "Oni su heroji 2024" je i majka Marija Nedeljković iz Niša.

Ona je osnivačica Fejsbuk grupe "Roditelji dece sa govorno jezičkim problemima" koja broji više od 17.000 članova. Osim tog angažmana, Marijino humano srce ne zna za umor i prepreke, pa sakuplja pomoć za one kojima je najpotrebnija.

Grupu je osnovala pre 12 godina. U početku je bila mala, a danas okuplja roditelje i stručnjake iz zemlje i regiona.

Ova grupa je, kako Marija kaže za EUpravo zato, od velikog značaja, pre svega zbog razmene informacija i iskustava i u početku je služila samo za to, jer je inkluzija tada bila u povoju u našoj zemlji i roditelji su jedino na taj način mogli da dobiju preko potrebne informacije.

Tražili su se saveti kako obezbediti asistenta, ostvariti tuđu negu i pomoć, pa sve do informacija o upisu dece sa smetnjama u razvoju u redovne vrtiće i škole...

Sada je mnogo lakše doći do tih podataka, iako je, kako kaže Marija, "inkluzija na staklenim nogicama" i nije na tom nivou kakva bi trebalo da bude, pa je, pored te osnovne namene, grupa krenula sa humanitarnim akcijama.

"U početku su te humanitarne akcije bile isključivo za naše roditelje jer, nažalost, veliki broj majki je prinuđen da da otkaz i posveti se čuvanju dece. Grupa se zove Roditelji dece sa govorno-jezičkim problemima, ali mi imamo i teško bolesnu decu koja boluju od retkih bolesti i toj deci je potrebna nega od 24 časa pa njihove majke, sve i da hoće, ne mogu da rade. Tako da smo mi u početku pomagali isključivo našim roditeljima kad nisu mogli da kupe neki lek, da plate kiriju, struju i slično. Polako smo sa tog manjeg, prelazili na krupni plan i veće akcije", priča Marija.

Prošle godine su za Dom za decu i mlade sa autizmom i smetnjama u razvoju obezbedili i odneli poklon-pakete, dok su se nakon toga posvetili prikupljanju pomoći za dom pri Manastiru Svete Petke kod Paraćina.

"Ovaj manastir spada pod okrilje Centra za socijalni rad u Paraćinu jer je sada zakon takav da mora da bude pod državnim pokroviteljstvom. Zbog nekih problema, ovaj dom je samo u januaru primio sredstva i njima je pomoć stalno neophodna. Njima je potrebno više od 300 obroka dnevno, najmanje 300 pelena dnevno jer ima 88 štićenica, a 44 ih je nepokretno, pa smo se skoncentrisali da pomoć usmeravamo samo njima", navodi Marija.

Ona kaže da su pomagali pojedinci i da nisu imali neke veće donacije osim donacija proizvođača iz Arilja koji su u proteklom periodu poklonili više desetina ženskih pidžama, spavaćica, majica, veša, a to je štićenicama doma od velikog značaja jer mnoge od njih čitav dan prpvode u spavaćicama ili pidžamama.

Marija se ovom prilikom zahvalila svima onima koji su pomagali ovom domu, i istovremeno pozvala sve nas koji smo u mogućnosti da to učinimo. Od donacija, domu su najpotrebnije pelene za odrasle, bebi krema i vlažne maramice.

"Dok se situacija u ovom domu ne stabilizuje ili reši, mi ćemo pomagati isključivo njima, jer, s obzirom da smo i sami roditelji dece sa retkim bolestima, smetnjama ili govornim problemima, nekako smo i najosetljiviji na tu populaciju", kaže Marija.

Dodaje da će ova grupa uvek biti spremna da pomogne i nekom sa strane, i da će humana dela iz srca činiti dok god može.

(M.A./EUpravo zato)