Delegacija Evropske unije u Srbiji već četvrtu godinu zaredom organizuje konkurs „Oni su heroji" i svaki put imamo priliku da čujemo neke nove herojske i inspirativne priče.

"Konkurs je pokrenut sa ciljem da se prepoznaju i nagrade pojedinci koji su pokazali nesebičnu energiju i posvećenost zajednici, a svojim dobrim delima su primeri solidarnosti, što je jedna od temeljnih vrednosti na kojima počiva Evropska unija", izjavio je ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Građani iz mnogih gradova su podržali inicijativu ukazujući na svoje sugrađane, prijatelje i članove porodice koji nesebično delaju u svojoj zajednici, kako bi je učinili boljom i srećnijom. Ove godine, stiglo je 79 nominacija građanki i građana koji su prepoznati kao „diskretni heroji".

Za manje od dve nedelje, glasalo je više od 40.000 ljudi. Na osnovu njihovih glasova i ocena žirija, odabrano je 10 heroina i heroja koji nisu poznati široj javnosti, a svojim delima su uticali na promene u svojim sredinama.

„Ovo priznanje i nagrada su podrška i podstrek da nastavimo sa našim radom još upornije i istrajnije. Kada pomislim na sve osobe koje su mi bile podrška na ovom konkursu, kao i na sve osobe koje su pročitale moj profil, meni je srce puno i veliko kao kuća. Presrećna sam i zahvalna organizatorima što su uz sve nas kroz izbor za heroja, i pružaju nam priliku da se čuju i vide dela koja svi mi činimo", poručila je Ivana Banovački, jedna od ovogodišnjih pobednica.

Konkurs je još jednom pokazao da građani prepoznaju nesebičnu posvećenost lokalnoj zajednici kao pravu vrednost jednog društva, kao i da ne postoji „malo" dobro delo.

Izabranim herojima za 2024. godinu uručeni su paketi poklona koje su priremili: Fudbalski savez Srbije (kompleti karata za utakmice reprezentacije Srbije na domaćem terenu u okviru A grupe Lige nacija), Beo Zoo vrt (kompleti godišnjih porodičnih ulaznica), Narodni muzej (karte za stalnu postavku), kao i kompanije - Koka Kola HBC Srbija, Bambi i Lidl (sa paketima svojih proizvoda).

Priče o odabranim heroinama i herojima možete da pročitate na veb-sajtu www.onisuheroji.rs, a fotografije sa događaja su u prilogu.

(M.A./EUpravo zato/euinfomreža)