Aleksandra Mihalaš je volela umetnost od detinjstva.

Studirala je slikarstvo u Moldaviji, a onda i teoriju umetnosti u Rumuniji.

Ipak, to nije bilo dovoljno i želela je da pokrene sopstveni posao, ali to nije nimalo lako u njenoj branši zbog čega se prijavila na program Erasmus za mlade preduzetnike.

Danas, Aleksandra je umetnički rukovodilac galerije"Iusty" u Kišinjevu, moldavskoj prestonici, gde organizuje izložbe domaćih, ali i međunarodnih umetnika.

Učestvovanje u programu joj je omogućilo da nauči kako tržište umetnina i umetničke galerije funkcionišu u Evropi.

"To je bila prilika da steknem međunarodno iskustvo koje je teško steći dok studirate. Istovremeno, u praksi sam naučila kako stvari funkcionišu. Učestvovanje na sajmovima i uspostavljanje saradnje su veoma komlpikovani procesi. Da nije bilo programa Erasmus za mlade preduzetnike, mnogo duže bi mi trebalo da sve razumem", poručila je.

Ceo proces je za nju trajao više od dva meseca, a boravila je u holandskom Roterdamu gde je upoznala Kiki Petratu, koja svoju galeriju vodi više od 10 godina.

"Ideja je da kao početnik pronađete mentora, iskusnog preduzetnika iz vaše oblasti. Zajedno treba da razvijete plan kog ćete se pridržavati, a važno je da mentor ne samo podučava, već može i da nešto nauči od vas. Tako da morate da uložite i svoje ideje. Kada se sve završi, obe strane su na dobitku", objasnila je Aleksandra.

Moldavka je u Holandiji naučila kako galerije funkcionišu u zemlji sa vrlo razvijenim tržištem, iskusnim kolekcionarima i događajima velikih razmera.

"Organizuju se mnogi umetnički sajmovi gde možete da se sastanete sa lokalnom umetničkom zajednicom i razmenite kontakte. I ja sam učestvovala na takvim događajima. A u Kikinoj galeriji u Briselu sam mogla da ispratim ceo proces, od registracije do postavljanja i rastavljanja izložbe", dodala je.

Imala je priliku da vidi kako se prodaju umetnine i traže potencijalni kolekcionari.

"Ovaj posao podrazumeva i prodaju umetničkih dela kroz galerije, preko dilera, ali i učešćem na izložbama i sajmovima. Uz to, veoma je važno izgraditi bazu vernih mušterija među kolekcionarima", istakla je.

Aleksandra je uz Kikinu pomoć došla do velikog cilja - organizovala je međunarodnu izložbu u Moldaviji.

Prva izložba

Kada se učenje u okviru Erasmusa završilo, Aleksandra je mogla da u praksi primeni sve što je naučila. Otvorila je Umetničku galeriju "Iusty" u Kišinjevu, a kao direktor planira da organizuje brojne događaje, uspostavi kontakte sa umetnicima i slično.

Za sada je uspešno organizovala četiri izložbe, a u galeriji se dela mogu i kupiti.

Posebno je ponosna što je u Moldaviju dovela i neke strane umetnike.

Njena galerija je prva u Moldaviji koja je sarađivala sa Fondacijom Mondrijan.

Aleksandra veruje da izložbe promovišu ne samo mrežu moldavskih i holandskih umetnika nego i uvode moldavsku umetnost na evropsko tržište.

Kako je navela, 2024. godina će biti puna interesantnih događaja i izložbi lokalnih i stranih umetnika.

Kako građani Srbije mogu da se prijave?

Procedura za prijavljivanje za Erasmus za mlade preduzetnike nije komplikovana.

Svi učesnici programa, nezavisno od toga da li su mladi preduzetnici ili domaćini, registruju se preko platforme www.erasmus-entrepreneurs.eu. Ne postoji rok za prijavu, niti se pravi rang lista. Kada se neka razmena dogovori, ukoliko ispunjava sve uslove, potpisuje se ugovor i mladi preduzetnik odlazi kod domaćina.

Da bi se realizovala razmena, potrebno je da se prethodno registruju mladi preduzetnik i domaćin, nakon čega započinju povezivanje preko platforme.

U praksi srpski preduzetnici mogu da odu u neku od zemalja članica Evropske unije i da tamo rade do šest meseci u nekoj od malih i srednjih kompanija koje učestvuju u programu.

Erasmus za mlade preduzetnike je program koji finansira Evropska unija, a njima se omogućava razmena znanja i veština između preduzetnika. Korisnici mesečno dobijaju finansijsku podršku, uče od svojih domaćina, a iskusni lokalni preduzetnici takođe mogu naučiti nešto novo od svojih gostiju.

Ne postoji nikakav rok za prijavljivanje, a ni godine nisu problem jer se reč "mladi" ne koristi u starosnom smislu, već se odnosi na godine postojanja kompanije.

Tako u kategoriju mladog preduzetnika spadaju osobe koje imaju preduzeće mlađe od tri godine, ili žele da ga osnuju.

Preduzetnik domaćin mora da spada u kategoriju malih i srednjih preduzeća i mora da posluju minimum tri godine.

Drugim rečima, mladi preduzetnik koji ima firmu manje od tri godine odlazi u goste u drugu zemlju kod "preduzetnika-domaćina" koji ima kompaniju duže od tri godine, a ideja je da se upravo između ove dve grupe dešava razmena.

(EUpravo Zato/Eu4business.eu)