Tema predstave je odnos mladih prema patriotizmu, a proces rada porazumeva edukaciju u oblasti društvenih nauka i izgradnje mira i poverenja na Zapadnom Balkanu.

Pored predavanja i radionica iz oblasti društvenih nauka, proces će biti i svojevrsna pozorišna škola, u kojoj će mladi – zajedno sa profesionalnim umetnicima i umetnicama, kreirati dokumentarni komad, zasnovan na stavovima, zapažanjima i iskustvima, svih članova i članica grupe. Zbog toga se traže mladi zainteresovani za pozorište, glumu, muziku i ples, ali i za društvene nauke: istoriju, sociologiju, društvenu teoriju, filozofiju, politikologiju i pravo. Formalno obrazovanje u sferi društvenih nauka, u radu na ovoj predstavi biće vam prednost.

Pozorišna predstava je deo projekta "MOJA ZEMLJA – Omladinsko pozorište kao sredstvo suočavanja sa prošlošću", koji sprovodi organizacija civilnog društva Centar E8, u partnerstvu sa Centrom za primenjenu istoriju – CPI i Propaganda filmom.

Realizaciju ove aktivnosti omogućio je regionalni projekat Podrška EU izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija (EU) i sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

  • Mladi ljudi, uzrasta od 18-26 godina, sa prebivalištem u Beogradu;
  • Prethodno glumačko i pozorišno iskustvo nije neophodno, ali može biti mala prednost;
  • Zbog činjenice da je ovo omladinska predstava, ne mogu da se prijave profesionalni, to jest: diplomirani glumci i glumice, kao ni studenti i studenkinje glume.

KAKO IZGLEDA PROCES?

Prvi krug audicije:

Ukoliko zadovoljavate osnovne kriterijume i ukoliko vas zanimaju pozorište, kultura, umetnost i aktivizam: POPUNITE PRIJAVU.

PRIJAVA je koncipirana kao upitnik, u kom se nalaze pitanja, vezana za vaša razmišljanja i stavove o društvu. Za popunjavanje upitnika će vam biti potrebno najmanje 40 minuta.

Rok za slanje prijava je 20. mart 2024, do ponoći.

Drugi krug audicije:

Ukoliko vaša prijava bude detaljno i jasno popunjena, stručni tim pozvaće vas u drugi krug audicije.

Drugi krug audicije, zamišljen je kao pozorišna radionica, na kojoj ćete imati prilike da upoznate autore i autorke predstave, kao i da se oprobate u nekim pozorišnim igrama i vežbama.

Nakon drugog kruga audicije biće odabrano DVADESETORO mladih za rad na predstavi.

Rad na predstavi:

Rad na predstavi traje osam meseci: od marta do oktobra 2024.

U prvom periodu počinje se sa odabranim radionicama i predavanjima. Učesnici_ce u radu na predstavi, imaće i domaće zadatke vezane za samostalna ili grupna istraživanja istorijskih i društvenih fenomena.

Predavanja i radionice iz oblasti društvenih nauka, oranizuje stručni tim Centra za primenjenu istoriju – CPI.

Radionice iz oblasti pozorišta vodi umetnički tim Reflektor teatra.

Od septembra, intenzivira se rad na kreiranju pozorišne predstave, što uključuje svakodnevne probe, rad na tekstu, uvežbavanje scena i songova.

Beogradska premijera održaće se u oktobru, nakon čega predstava kreće na regionalnu turneju.

Nakon premijere:

Predstava ostaje na stalnom repertoaru Reflektor teatra, dokle god za nju bude postojalo interesovanje publike.

O procesu rada na predstavi, biće snimljen dokumentarni film, u produkciji Propaganda filma.

U slučaju da imate dodatna pitanja, pišite na adresu: reflektorteatar@e8.org.rs

Rok za konkurisanje: 20.03.2024

Konkurs je za: mlade uzrasta od 18-26 godina, sa prebivalištem u Beogradu