Inspiracija za umetnika i autora fotografija sa izložbe "Voda i žena – Aqua et Mulier" Đuzepea la Spade bio je paralelizam između vode i žene koji evocira dva ključna simbola: život i snagu.

Otvaranju u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu prisustvovao je, pored Đuzepea la Spade i kustoskinje Milice Rodić i predsednik Fondacije "Acqua" Etorea Fortune.

Đuzepe la Spada je rekao je na otvaranju da je Srbija predivna zemlja koja ima dosta vodenih površina.

"Srećan sam što smo izložbu iz Italije preselili u Srbiju, u vašu lepu zemlju koja još ima nezagađene i netaknute vodene površine. Nadam se da ću izložbom uspeti da vam približim prirodu odnosa između vode i žene", rekao je.

Fotografije su, kako se navodi u najavi izložbe, nastale u saradnji sa dizajnerkom cveća Svetlanom Šikovom i modelima Arijanom Sandford i Kanom Fudžikavom.

"Paralelizam između vode i žene evocira dva ključna simbola: život i snagu. Žene su te koje imaju dar čuvanja i darivanja života; voda je osnovni resurs par excellence, bez kojeg niko od nas ne bi mogao živeti. Gde ima vode, tu ima i života. Još od vremena Heraklita slavila se snažna veza između vode i žene. Voda je promenljiva, obilazi prepreke na koje naiđe; od izvora gde nastaje, dolazi do mora, postajući najpre potok, a zatim reka tokom neprekidnog procesa transformacije, što je njena prava snaga. Isti princip važi za ženu koja je sposobna da daje život: menja se, prilagođava se okolnostima, teče svojim putem i na kraju dolazi do ušća, predstavljenog rođenjem deteta koje nosi u utrobi", navodi se u najavi i dodaje da je tema ženskog i vodenog je lepa i sugestivna, a da vodeni element asocira na majčinstvo i praiskonsku matricu života.

Izložba Voda i žena
Petar Aleksić/Kurir 

Postavka, koju je realizovala Milica Rodić, se može pogledati do 19. aprila. Srpkinji koja 30 godina živi i radi u Italiji ovo je prva izložba u matičnoj zemlji, a tim povodom svoje utiske podelila je s nama.

Naučni rad

Kako je rekla Rodić za EUpravo zato, ovo nije samo umetnička izložba već i naučni rad.

"Umetnik (Đuzepe la Spade) je jako vezan za vodu i za ekologiju a pogotovo za očuvanje "zdravlja" mora. Osim toga, želimo da skrenemo pažnju, novim generacijama na važnost vode za ljudsko biće", kaže naša sagovornica koja ne krije svoje oduševljenje činjenicom da je realizovala prvu izložbu u svojoj matičnoj zemlji iz koje je otišla sa 18 godina.

Izložba Voda i žena
Petar Aleksić/Kurir 

Želja joj je, priča, još odavno bila da nešto priredi u Srbiji.

"Ja već 30 godina živim i radim u Italiji i odavno mi je bila želja da nešto priredim i u Srbiji. Čim se ukazala prilika oboručke sam je prihvatila. Na moju veliku radost me je u Srbiji dočekala kulturna scena koja je veoma bogata i živa. Nadam se da će izložba biti dobro prihvaćena".

Na pitanje koliko joj je bilo izazovno da odabere radove za izložbu, Rodić kaže da nije bilo lako.

"La Spada je fantastičan umetnik i imali smo jako veliki broj radova na raspolaganu. Na kraju smo se odlučili za 20 najautenticnijih dela koja su bila već izložena u Palermu i u Kataniji a sledeća etapa nam je Rim", zaključuje naša sagovornica Rodić.

Izložba Voda i žena
Petar Aleksić/Kurir 

Postavka se može posetiti do 19. aprila, od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 18.00 i petkom od 10.00 do 15.00 časova na lokaciji Kneza Miloša 56 u Italijanskom institutu za kulutu u Beogradu.

(JA/EUpravo zato)