Lokalni događaji na Olimpijskim igrama u Nevesinju čuvaju svoje ruralno nasleđe i privlače sve veći broj posetilaca sa Balkana, ali i iz Evrope.

Ovogodišnja 149. Nevesinjska olimpijada, privukla je 1.500 učeniska iz osam zemalja a  završena je u nedelju u blizini malog grada sa oko 5.000 stanovnika.

Priređeno je više kulturnih i zabavnih sadržaja i održano takmičenje u više od 50 disciplina. Nakon toga, spuštena je olimpijska zastava.

Konjičke trke na Nevesinjskoj olimpijadi
Youtube printscreen/Herceg Televizija Konjičke trke na Nevesinjskoj olimpijadi

Kandidovana za UNESCO listu kulturnog nasleđa

Kažu da je Nevesinjska olimpijada je preteča olimpijskim igrama, a kandidovana je i za UNESCO listu kulturnog nasleđa.

"Usmeno predanje govori da su konjske trke na Bratačkom lugu počele negde sredinom 19. veka. Dolaskom Austrougarske na ove prostore, ova olimpijska pozornica postaje pravo olimpijsko borilište. Ovde su uređeni paviljoni, na cilju se presecala pobednička vrpca, isplaćivani su podsticaji za uzgajivače konja i samim tim ova olimpijada dobija šire razmere. Ona postaje ne samo sinonim za tradiciju nego volja i borba svih takmičara da steknu titulu junaka", ističe novinar i publicista Dragan Grahovac.

Organizatori ističu da svaka olimpijada predstavlja dodatni motiv da budu još bolji, dok je za učesnike razlog da istraju sa nadmetanjima u starim disciplinama.

Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje, u razgovoru za Herceg RTV istakao je da ovaj događaj za Nevesinje, ali i celu BiH označava najmasovniju i najstariju tradicionalnu manifestaciju koja privuče sportiste, takmičare, ali i posetioce iz svih država bivše Jugoslavije i mnogih evropskih zemalja.

Prema njegovim rečima postepeno su se uvodile nove discipline pa je ovogodišnja manifestacija imala čak 50 diciplina dok je nagradni fond ove godine iznosio 50 hiljada konvertibilnih maraka, pa manifestacija u svakom smislu raste iz godine u godinu.

Avdalović kaže da Olimpijada napuni Nevesinje pa je grad tokom održavanja manifestacije prepun.

On kaže da su ovogodišnja očekivanja ne samo ispunjena, već i prevaziđena, a očekuje da sledeća, jubilarna Olimpijada bude još masovnija i uspešnija.

(M.A./EUpravo zato)