U istraživanje sajta Imobilijare uključilo je spomenicke poput Duoma u Milanu, Koloseuma u Rimu, Starog mosta u Firenci, Pjace San Marko u Veneciji, Arene u Veroni, Mole Antoneliana u Torinu kao i krivog tornja u Pizi.

Evo i šta je pokazalo istraživanje:

Najpovoljnije je kupiti stan kod krivog tornja u Pizi, pa tako cena kvadrata za stan koji je udaljen na 10 minuta hoda od ovog lokaliteta je 2.900 evra a to je za 11,5 odsto više od prosečne cene u drugim delovima grada.

U Torinu, u blizini Mole Antonelianakoji je jedan od simbola grada, prosečna cena je oko 3.098 evra po kvadratnom metru.

Stanovi u blizini Arene u Veroni koštaju oko 4.582 evra po kvadratu a to je čak za 78,5 odsto viša cena nego u drugim delovima grada.

Ukoliko želite da kupite stan u blizini Pjace San Marko u Veneciji, moraćete da izdvojite oko 5.289 evra po kvadratnom metru. To je za 65,5 procenata više od neke prosečne cene stanova u Veneciji.

Stanovi blizu Starog mosta (Ponte Vekio) u Firenci koji koštaju 5.871 evro što je za 40,2 odsto više nego u ostalim delovima grada. 

Most Ponte Vekio u Firenci
FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Profimedia Most Ponte Vekio u Firenci

Koloseum koji je jedan od najposećenijih spomenika u celoj Italiji, a godišnje ga poseti na milione turista. Taj momenta svakako dodaje vrednost stanovima u njegovoj okolini koja je za čak za famoznih 91 posto viša od prosečnih cena u Rimu. Tako bi vas kvadrat u blizini ove lokacije koštao 6.427 evra.

Zona oko Milanske katedrale Duomo je ipak najskuplja od svih ostalih zona u blizini slavnih italijanskih spomenika.

Tu kvadrat košta u proseku 9.747 evra i za 81,7 procenata je viši nego u ostalim delovima Milana gde stanovi koštaju oko 5.364 evra po kvadratu.

Agencija za nekretnine Imobilijare je uzela u obzir stanove koji su udaljeni maksimalno deset minuta hoda od čuvenih lokaliteta i slavnih spomenika.

(M.A./EUpravo zato/RTS)