Grad Niš je u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj (KLER) dobio sredstva za sređivanje ateljea u Tvrđavi, kao i barutana koje do sada nisu uređivane.

Prošlo je više od 20 godina otkad su ateljei u Tvrđavi stradali u požaru. Mnogi umetnici su ostali bez prostora za stvaranje.

"Ekskluzivna vest je da se smo u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj, iz fonda Evropske unije, dobili sredstva za sređivanje ateljea u Niškoj tvrđavi i preostalih barutana koje nismo do sada uređivali. Mnogo smo uradili i mnogo je u planu. Budžet za kulturu je sada zaista dosta povećan. Radili smo timski i mislim da se rezultati vide", navela je gradska većnica Adriana Anastasov.

Ona je dodala da je raspisan tender i za rekonstrukciju Velike scene Narodnog pozorišta, koji će biti završen u toku leta.

"Spremili smo i projekte za dalji rad. Projekti kao što su Arheološki centar kod Arheološkog nalazišta Medijana, koji je u potpunosti spreman, kao i idejno rešenje za zgradu Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti. U toku je i konkurs za idejno rešenje multifunkcionalnog prostora, odnosno multifunkcionalne dvorane", dodala je Anastasov.

Barutane iz doba Osmanlija

Barutane (džebane) u Niškoj tvrđavi su prizemna pravougaona građevina koje su Osmanlije zidale od 1720 do 1723. godine (tokom rekonstrukcije i dogradnje stare Antičke tvrđave od 1719 do 1737. godine).

Prvobitno su bile namenjene za smeštaj baruta, municije, zaštitu vojnika i odbranu objekata u slučaju napada neprijatelja, da bi u 21. veku nakon realizacije programa revitalizacije Niške tvrđave, jedna po jedna bile pretvorene u prostor namenjene brojnim kulturnim sadržajima.

Na prostoru Niške tvrđave, polukružno, na međusobnom rastojanju od oko 250 metara, smešteno je ukupno pet barutana - četiri iste veličine, uz severni zid, i jedna manja u istočnom delu Tvrđave. One su jedini sačuvani objekti te vrste i namene u Srbiji.

Zbog svog istorijskog i arheološkog značaja barutane u Niškoj tvrđavi proglašene su, 23. decembra 1982. godine za "kulturno dobro od velikog značaja", a brigu o ovom arheološkom lokalitetu vodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

(EUpravo Zato/gradskiportal018.rs)