Budi se još jedna sjajna priča o zlatnom dobu putovanja železnicom.

Nakon što ga je ovekovečila spisateljica krimi romana Agata Kristi, "Orijent ekspres" se u mašti javnosti doživljavao kao voz legendarnog glamura i misterije.

Na šine se vraća naredne godine, iako je prvobitno trebalo da krene u maju ove godine.

"Orijent ekspres" se, u stvari, pojavljivao u različitim varijantama tokom svoje duge i slavne 140-godišnje istorije.

Originalno nije bio zaseban voz, već redovna linija koja je saobraćala različitim rutama počevši od 1883. godine, prvenstveno od Pariza do Istanbula.

Brojni operateri su počeli da koriste njegovo ime (i još ga koriste) za vožnje širom Evrope.

Orient-Ekpress VSOE između Londona i Folkstona
Sergi Reboredo / ddp USA / Profimedia 

Ali ako je putovanje ovim legendarnim vozom oduvek bilo na vašoj listi želja, možda bi bilo vredno sačekati još malo.

Brend Orient Ekspress, deo Akor Hospitaliti grupe, zadivljujući rimejk originalnih vozova lansiraće 2026.

17 vagona koji datiraju iz 1920-ih i 1930-ih godina - ranije poznatih kao "Nostalgie-Istanbul-Orient-Ekspress" - redizajnira poznati francuski arhitekta Maksim d'Anžeak.

Najnovije fotografije dočaravaju prvo zlatno doba putovanja železnicom u svoj svojoj raskoši.

Unutrašnjost novog voza Orijent ekspres
Youtube printscreen/Dezeen Unutrašnjost novog voza Orijent ekspres

Kako će izgledati novi voz "Orijent ekspres"?

Gde god da se nalazite u "Orijent ekspresu", upoznaćete se sa njegovim elegantnim hodnicima - koje brend opisuje kao „mesta putovanja, susreta i iznenađenja" koja nude „pozorišni dekor".

D'Anžeakov enterijer je pun iznenađenja i pod bogatim uticajima književnosti.

Njegova lična biblioteka sadrži dela Ernesta Hemingveja, biografiju kolekcionarke umetnosti Pegi Gugenhajm, filozofiju Voltera Bendžamina i - ono najvažnije - zbirku romana Agate Kristi.

Vešto uređene, zelene stolice i banketi pružaju intimne prostore za ćaskanje ili ispijanje koktela u visokom stilu. Kroz velike prozore možete posmatrati kako prolaze evropski pejzaži.

Enterijer voza Orijent ekspres
Youtube printscreen/Dezeen Enterijer Orijent Ekspres voza

Vagon-restoran ima isto toliko glamura, sa klasičnim art-deko izgledom, plafon sa ogledalima je ukršten nizom lukova, a tu je i stakleni zid iza kojeg se vidi „kuhinjska posada" na delu.

Luksuzni voz za spavanje ne bi bio potpun bez mesta za odmor, a novi apartmani su mesto iz snova, pregrađeni zidovima od plemenitog drveta i kože.

Danju vas kauč i sofa pozivaju da se odmorite, opustite i čitate, dok vas za noćni odmor čeka krevet veličine 2 x 1,40 metara.

Uzglavlja su prekrivena drvenim vezom sa sedefom i bronzanim perlama, a pored su police ukrašene putnim suvenirima i knjigama. Privatna kupatila su obložena mermerom iza kliznih vrata.

A ako možete sebi da priuštite da se luksuzom podignete na sasvim drugi nivo, tu je predsednički apartman: prostor od 55 kvadratnih metara koji zauzima ceo vagon nekadašnjeg "Nostalgie-Istanbul-Orient Ekspress-a", sa sopstvenim privatnim ulazom.

Kada kreće novi Orijent ekspres?

Prvobitno planiran da se na šine vrati 2025. godine, očekuje se da će "Orijent ekspres" Maksima d'Anžeaka biti lansiran krajem 2026.

Detalji putovanja će blagovremeno biti objavljeni, uključujući gde će tačno ići i po kojoj ceni.

U međuvremenu, "Orijent ekspres" La Dolce Vita dostupan je za rezervacije, a on će od aprila 2025. prevoziti putnike do najvećih italijanskih destinacija.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)