Legendarni Ajfelov toranj u Francuskoj jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u svetu, ali i u Evropi. Od 17. juna, ulaz u ovu atrakciju koštaće vas 20 odsto više nego do sada.

Kako izveštava CNN, poskupljenje je najavljeno kako bi se pokrili troškovi renoviranja i finansijski gubici nastali tokom pandemije koronavirusa.

Ulaznica za odrasle, koja uključuje vožnju liftom do vrha ovog pariskog znamenitog spomenika, koštaće 35,30 evra, u odnosu na prethodnu cenu od 29,40 evra.

Ista ulaznica za decu uzrasta između 12 i 14 godina koštaće 17,70 evra, dok će cena za decu uzrasta između četiri i 11 godina za vožnju liftom do vrha kule biti 8,90 evra.

Povećanje cena je delimično uzrokovano "značajnim gubitkom prihoda" zbog "zdravstvene krize između 2020. i 2022. godine", izvestila je francuska televizija BFMTV, prenosi CNN.

Godine 2020, manje od 1,6 miliona ljudi posetilo je Ajfelovu kulu, u poređenju sa skoro 6,2 miliona posetilaca godinu dana ranije, izvestila je kompanija za upravljanje ovim spomenikom, Sociéte d’Exploitation de la tour Eiffel (SETE). Sledeće godine posetilo je manje od 2,1 milion ljudi. U obe godine, operativni troškovi su bili oko tri puta veći od ukupnog prihoda ovog znamenitog spomenika, rekao je SETE.

Renoviranje je takođe razlog za povećanje cena, uključujući "mere prevencije" u vezi sa farbanjem kule, izvestio je BFMTV. Očekuje se da će radovi na farbanju trajati do 2027. godine, dok su planirani i radovi na liftovima koji će povremeno dovoditi do zatvaranja.

(JA/EUpravo zato/CNN)