Skoro polovina stanovnika Švajcarske ne želi da se takmičenje za pesmu Evovizije održi u njihovoj državi, pokazuju rezultati ankete koji je za vikend obavio list Blick, prenosi Jutarnji list.

Anketa koja je odrađena na 25.000 ispitanika, pokazala je da je 49 odsto stanovnika ove države jasno ili delimično protiv održavanja ovog takmičenja, dok je 46 odsto jasno ili delimično za održavanje.

Pet posto još uvek nema mišljenje o ovome.

Međutim, sviđalo se to njima ili ne, Švajcarska će biti domaćin ovog prestižnog muzičkog takmičenja 2025. godine, zahvaljujući pop pevaču Nemu. On je ove godine u Malmeu u Švedskoj, pesmom "The Code" odneo pobedu na takmičenju i tako omogućio svojoj državi da bude domaćin takmičenja.

 Ova, jezički raznolika i poznata neutralna, alpska zemlja sledeće godine će ugostiti brojne izvođače i ljude sa celog kontinenta, pa čak i šire. Lokacija, međutim, još uvek nije određena. Za domaćinstvo su se prijavili Cirih i Ženeva, dok su se prestonica ove države Bern i obližnji grad Bil zajednički kandidovali za organizaciju takmičenja.

Istraživanja lista Blick pokazuju da je podrška ovom takmičenju veća među ljudima koji imaju viši nivo obrazovanja i pretežno levičarske političke stavove, nego među ostalim grupama stanovništva. Recimo, preko 74 odsto ljudi koji su protiv su pristalice jedne od najpoznatijih desničarskih stranaka u zemlji SVP (Swiss People’s Party – Švajcarska narodna partija).

Prema pisanjima Blick-a to bi moglo imati veze sa tim što se Nemo identifikuje kao nebinarna osoba, a njegova pobeda je podstakla rasprave o tome da li treba registrovati i treći pol u Švajcarskoj.

(JA/EUpravo zato/Jutarnji list)