Šenbrun (Tiergarten Schönbrunn), najstariji javni zoološki vrt na svetu, nalazi se u Beču i ovog meseca slavi svoj 272. rođendan. Smešten na površini od 17 hektara, ovaj vrt je dom za više od 8.000 životinja iz čak 700 različitih vrsta. Osim toga, nalazi se samo na nekoliko sati vožnje od Beograda.

Ali Šenbrun nije poznat samo po svojoj dugoj istoriji. Bečki zoološki vrt je nekoliko puta proglašen za najbolji u Evropi, a raznovrsnost životinjskog sveta i stalni napori da se očuvaju ugrožene vrste čine ga pravim draguljem prelepe austrijske prestonice.

Bečki zoološki vrt osnovali su car Franc I i njegova supruga Marija Terezija davne 1752. godine.

Godine 1770. u Šenbrun je došao prvi indijski slon, a 1781. vukovi i medvedi. Oko 1800. godine stigli su prvi polarni medvedi, velike mačke, hijene i kenguri , kao i još jedan par azijskih slonova. Egzotične životinje privlačile su publiku – privlačile su u carsku menažeriju posetioce iz Beča i okoline, ali i mnoge strane goste. U to vreme zoološki vrt se već mogao svakodnevno posećivati i napravljeni su prvi detaljniji opisi i "vodiči za zoološki vrt".

Dva miliona ljudi poseti ovaj zoo vrt godišnje

U početku je menažerija bila rezervisana za carsku porodicu. Pored diplomata i privatnih gostiju, među posetiocima su ubrzo počeli da budu i đaci. 1778. godine, menažerija, zajedno sa palatom i parkom, otvorena je za "pristojno obučene ljude" – ali u početku samo nedeljom.

Tiergarten Schönbrunn od 1996. godine nosi titulu Uneskove svetske baštine, što dodatno potvrđuje njegov kulturni i istorijski značaj. Posle fascinantne palate Šenbrun, jedne od najupečatljivijih arhitektonskih građevina u zemlji, zoološki vrt je najposećenija atrakcija u Austriji, koju godišnje poseti čak dva miliona ljudi.

Jedna od najpoznatijih atrakcija su džinovske pande, retke i ugrožene životinje koje fasciniraju posetioce svih generacija. Bašta je jedna od retkih u Evropi gde možete videti ove neverovatne životinje.

Ljubitelji morskih stvorenja neće biti razočarani jer bašta ima impresivan akvarijum koji pruža uvid u podvodni svet. Među najzanimljivijim stanovnicima akvarijuma su ajkule, egzotične ribe i kornjače. Akvarijum je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava posetiocima da bezbedno posmatraju ove fascinantne životinje.

U vrtu je zaposleno više od 270 ljudi, koji svojim predanim radom osiguravaju da životinje imaju najbolju moguću negu, a posetiocima nezaboravno iskustvo. Tim stručnjaka čine veterinari, biolozi, čuvari i mnogi drugi profesionalci koji brinu o zdravlju i dobrobiti životinja, piše PutniKofer.

(JA/EUpravo zato/Putni kofer)