Misija Banke hrane Vojvodine se odnosi na širenje kulture darivanja, volontiranja, promovisanja solidarnosti među građanima, kao i podizanje svesti o problemu siromaštva u Srbiji, širenju filantropije i podsticanju društveno-odgovornog poslovanja.

Njen rad je baziran na volonterizmu. Prikupljena hrana se donira udruženjima, organizacijama, centrima za socijalni rad, Crvenom krstu, Narodnoj kuhinji, samohranim roditeljima, osobama sa invaliditetom, Romima, Dečijem selu i drugima, a do sada je prikupljeno preko 310 tona hrane.

"Naši mnogobrojni donatori dovoze hranu do našeg skladišta, a zajedno sa partnerskim udruženjima, mi je dalje distribuiramo. Polovinu troškova snosi donator tokom dovoza, a ostatak novca ulažu naša partnerska udruženja", pojašnjava on.

Kaže da mu nagrada "Oni su heroji" lično mnogo znači i da mu je vetar u leđa da nastavi još snažnije u borbu protiv društvene nejednakosti i siromaštva.

Drago mu je da Delegacija EU u Srbiji zna da prepozna i pohvali važne i dobre inicijative za naše društvo u celosti, dodavši da Banku hrane Vojvodine smatra upravo takvom.

"Posebno sam ponosan što ova nagrada dolazi od Delegacije Evropske unije u Srbiji, jer cenim i težim evropskim, demokratskim vrednostima, a ovo je važna stvar za nas baš u pogledu demokratije jer su to mali koraci ka većim ciljevima", kazao je on za EUpravo zato.

Prema njegovim rečima, mnogo je lepih i humanih dela koje možemo da uradimo za druge i tako onima kojima je pomoć najpotrebnija, pomognemo u svakodnevnici.

Srđan kaže da je humanitarnim radom počeo da se bavi 2013. godine.

"Video sam šta se događa u mojoj sredini, želeo sam da uradim nešto lepo i da sa malo sredstava, odnosno nula sredstava pokažem da nešto može da se promeni i uradi za našu zajednicu, kao što je sakupljanje hrane ili dečiji parkić koji smo u Irigu napravili za najmalđe", kaže on.

Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji se godišnje baci između 770.000 i 900.000 tona hrane.

Inicijativa o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrednost, koja se odnosi na ukidanje poreza na višak hrane, odnosno na njeno doniranje najugroženijima, ušao je u skupštinsku proceduru.

Ukoliko se ovaj predlog usvoji, velika su očekivanja da će proizvođači prehrambenih potrepština i trgovci biti podstaknuti da, umesto u kontejnere, preusmere zalihe ka narodnim kuhinjama i drugim humanitarnim organizacijama.

"Lopta je na njihovom terenu. Sada je na njima da usvoje taj predlog jer kompanije žele da doniraju svoje proizvode, to jest viškove, kako bi mi mogli dalje da ih dalje distribuiramo socijlano ugroženim stanovnicima. Nadam se da će zakon biti usvojen što pre", kazao je Budimčić.

Banka hrane Vojvodine za sada se deluje na teritoriji AP Vojvodine, ali polako se proširuje i na ostatak Srbije. Pokrenut je sms broj za obrok 3003.

(M.A./EUpravo zato)