Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, osvojio je srca publike širom Evrope, a mnogi smatraju da je nepravedno ostao na drugom mestu na izboru za pesmu Evrovizije.

U Hrvatkoj je nakon ovog svakako rekordnog uspeha za zemlju na Eurosongu, dočekan kaako dolikuje, a država je u znak zahvalnosti htela i da ga nagradi i to vrednim novčanim iznosom od 50.000 evra.

Kada je nagradu odbio, uz obrazloženje da je drugima taj novac mnogo potrebniji i zamolio nosioce vlasti da taj novac preusmere dvema bolnicama, Purišić je postao nešto poput heroja, a o ovom činu bruji čitava Evropa.

Nakon toga, njegovi najavljeni koncerti se rasprodaju u rekordnom roku, pa se često u medijima i na mrežama zbog sve veće popularnosti govori o Lasagna EFEKTU.

U prilog tome, prema pisanju lista Index.hr, u jednom od tekstova stoji da je Marko zaludeo svet, te da zbog njega svi guglaju o Hrvatskoj.

"To dokazuje ova statistika na Guglu. Ljudi su najviše pretraživali Hrvatsku 11. maja u 23 sata kada su se delili bodovi žirija i publike u finalu Eurosonga. Sudeći prema grafu na Guglu, potražnja je zatim malo pala pa se opet digla 12. maja u 9 sati", piše list.

Doček Baby Lasagne u Hrvatskoj
Imago / Alamy / Alamy / Profimedia Doček Baby Lasagne u Hrvatskoj

Na najbolji način promoviše zemlju

Interes za Hrvatskom je tih dana bio veliki u zemljama regiona, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crna Gora, Srbiji, Makedoniji, ali i u Austriji, Švedskoj, Estoniji, Grčkoj, Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj, Irskoj, Francuskoj i u drugim zemljama Evrope. Hrvatska se pretraživala i u Australiji, Nepalu, Nigeriji, Egiptu, Bangladešu, Kanadi, Rusiji, SAD-u, Turskoj, Južnoj Koreji, Brazilu i Iranu, prema podacima do koje je došao Index.

"Ostvareni su odlični promotivni rezultati i efekti koji su iznad uobičajenog proseka, od broja komentara i dosega pa sve do broja upita i pozitivnih reakcija. Samo na društvenoj mreži X ostvareno je 33.3 miliona impresija", hvale se iz HTZ-a.

"Viralne su postale i organske objave na ostalim društvenim mrežama, posebno na Instagramu. Tu su i aktivnosti koje se sprovode na preostalim kanalima i društvenim mrežama pa se rezultati tek generišu i zbrajaju. Na primer, na našem Instagram profilu u poslednjih 7 dana imamo +32 posto veći doseg", tvrde oni.

Iz Hrvatske turističke zajednice su naveli i da znaju da Evroviziju prati oko 160 miliona gledalaca pa su tu priliku iskoristili za dodatno predstavljanje publici hrvatske turističke atrakcije i posebnosti.

"U stalnoj smo komunikaciji s direktorom Predstavništva HTZ-a za Skandinaviju, Vedranom Sušićem, ali i sa našim partnerima na tom tržištu koji ukazuju na pojačani interes za Hrvatskom iz Švedske, ali i Danske", kazali su oni.

Iz ove organizacije navode i da je u ovom delu godine iz Švedske, u odnosu na isti period lani, ostvareno +7 posto u dolascima te +12 posto u noćenjima.

"Očekujemo nastavak ovih pozitivnih trendova turističkog prometa s navedenog tržišta", objasnili su i dodali:

"Takođe, primiećen je trend pojačanog pretraživanja Hrvatske na digitalnim kanalima komunikacije te možemo reći da je nastup Baby Lasagne doprineo jačoj vidljivosti, ali i pozitivnom imidžu naše zemlje na globalnom nivou. Dobili smo novo mlado lice, odnosno predstavnika koji zaista uživa simpatije publike širom Evrope. To je svakako pozitivna vest posebno ako znamo da 83 posto gostiju Hrvatske čine gosti iz evropskih zemalja", zaključili su iz HTZ-a.

(M.A./EUpravo zato/Index.hr)