Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez hleba, a ljubitelji peciva sada mogu da pronađu inspiraciju na najnovijoj listi najboljih hlebova sveta koju je izradio CNN.

Na listi se nalazi i naša proja.

U serijalu "World's 50 Best Breads" srpska proja se opisuje kao kukuruzni hleb koji se dodaje brojnim jelima od mesa.

Može se služiti topla, odmah nakon što se izvuče iz pećnice, a kukuruzno brašno pruža kontrast slanim dodacima, od slanog kajmaka do posutih čvaraka.

Proja je, inače, bila obavezni deo vojničkog menija u 19. veku zbog jednostavne pripreme i duge svežine.

U nekim krajevima Srbije razlikuju se proja (bez sira) i projara (sa sirom ili kajmakom).

Kako piše CNN, hleb je jedno od najstarijih i najjednostavnijih jela na svetu, ali i simbol zajedništva. Svaka zemlja ima svoju verziju tog osnovnog, ali čarobnog recepta i razvila je svoj jedinstveni način da od brašna i vode napravi obrok ili dodatak jelu.

Koji hlebovi se još nalaze na listi?

Baget (Francuska) - najpoznatiji francuski hleb, duguljasta vekna s hrskavom korom i mekanom unutrašnjošću, simbol svakodnevnog života u Parizu.

Nan (Indija/Pakistan) - mekani beli hleb pečen u glinenoj peći, nezaobilazan uz jela od karija. CNN ga opisuje kao "topli zagrljaj svakog indijskog obroka".

Indžera (Etiopija) - hleb od tefa, trave poreklom iz istočne Afrike, koji se koristi i kao tanjir i kao pribor za jelo. Smatra se da bez injere, nijedan etiopski obrok nije potpun.

Fokača (Italija) – zlatni hleb s maslinovim uljem i ruzmarinom, omiljen širom Italije.

proja
Proja Foto: Shutterstock

Pao de keižo (Brazil) – hleb od sira i brašna od kasave, mekan, elastičan i savršeno mirisan. Popularan kao doručak, ali i kao užina tokom dana.

Precel (Nemačka) – čuvena pereca, hrskava spolja i mekana iznutra, simbol nemačke ulične hrane i pivskih festivala.

Kornbred (SAD) – kukuruzni hleb američkog juga, koji se najčešće peče u tiganju od livenog gvožđa i servira uz pasulj ili piletinu.

Kačapuri (Gruzija) – čuveni gruzijski hleb u obliku čamca, punjen sirom i jajetom koje se topi u sredini.

Pita (Grčka) – meka i elastična, idealna za giros, ali i kao dodatak mnogim jelima s Mediterana.

Simit (Turska) – hrskavi krug hleba posut susamom, prodaje se na svakom ćošku Istanbula.

(EUpravo zato/CNN)