Tamara je napravila prvu srpsku RAKIJU ZA ŽENE: Evo i odakle joj ideja za roze dunjevaču sa šljokicama

Rakija je deo srpske tradicije i domaćinska kuća u Srbiji ne može se zamisliti bez flaše šljivovice, dunje ili kajsije. Iako se pretežno smatra "muškim" pićem, vole je i pripadnice nežnijeg pola. Zato je Tamara Milošević osmislila rakiju za dame.

Printscreen/Instagram/Prestizna Rakija u roze nijansi sa šljokicama

Godišnje se u Srbiji proizvede 50 miliona litara raznih vrsta rakije. Međutim, 30 miliona litara proizvedu registrovane destilerije, a ostalo - domaćinstva za lične potrebe.

Takođe, rakija se svake godine sve više izvozi na svetsko tržište pa tako postaje prepoznatljiv srpski brend.

Osim što se proizvodi i izvozi, rakija je nezaobilazni deo srpske tradicije. Nekada je važila za piće jačeg pola, dok je sada konzumiraju i dame. U svakom slučaju, ne prođe nijedno slavlje ni prilika da se ne popije po koja čašica ovog pića.

Prva srpska rakija za žene

Tamara Milošević je osmislila prvu srpsku rakiju za žene koja se i po izgledu razlikuje od tradicionalne, ali ne samo to.

Reč je o rakiji od dunje, sa nazivom, koja se u čašice razliva u roza nijansi uz jestive šljokice.

Tamara kaže da je njen cilj da razbije ukorenjene stereotipe da je rakija muško piće i da prenesemo poruku da žene imaju puno pravo da budu ono što jesu bez obzira na odabir pića.

"Vizuelni element, poput jestivih šljokica, dodaje dozu glamura i zabave, ali ne umanjuje ozbiljnost i kvalitet samog proizvoda. Naša ciljna grupa su dame koje znaju sa stilom i merom da uživaju u kvalitetnoj rakiji. Verujemo da njen izgled može privući mlade devojke, ali nije nam cilj da direktno pozivamo mlade na konzumaciju alkohola",  kaže za eKapiju Tamara Milošević.

Rakija za Tamaru nije samo piće, kako kaže, ona predstavlja duboko ukorenjen deo nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg regiona.

"U mojoj porodici, tradicija proizvodnje i konzumacije rakije prenosi se s generacije na generaciju. Rakija je bila prisutna u važnim životnim trenucima, bilo kao lek ili nit koja spaja ljude. Kroz ovu rakiju želimo da prenesemo tu simboliku: rakija koja nosi nasleđe, ali i eleganciju", navodi Tamara.

Za kvalitet ove "ženske rakije" zaslužna je leskovačka dunja. Kako kaže ona, ova sorta je često uzgajana u Bačkoj i Sremu, a u voćnjacima porodične destilerije je najzastupljenija.

"Kako zbog pogodnosti, tako i zbog svog prvoklasnog ukusa, dunja je bila pravi izbor za našu "Prestižnu", navodi ona.

Tamara ima i preporuku šta se najbolje kmbinuje sa njenom rakijom.

"Pošto je reč o rakiji od dunje, najčešće se sjajno kombinuje s jačim jelima, ali preporučili bismo svima da eksperimentišu i pronađu kombinaciju koja najviše prija njihovom ukusu. A kada pronađu pravi recept, neka nam obavezno jave", kaže Tamara Milošević.

Ističe da su reakcije na "Prestižnu" do sada bile izuzetno pozitivne, "što im daje vetar u leđa da nastave dalje".

"Trenutno razmatramo mogućnost proširenja ponude novim ukusima, a istovremeno pažljivo slušamo povratne informacije naših kupaca",  zaključila je ona.

(M.A./EUpravo zato/biznis.kurir.rs)