Pošto se nalazimo usred posta, i slavske trpeze moraju da se prilagode tom jelovniku, a vlasnik jedne čačanske ribarnice se dosetio kako da mušterijama ponudi nešto novo. Odlučio se za čips od šarana.
Poučen dugogodišnjim radom po svetskim ribljim restoranima, Goran Perendija je proširio ponudu.
"Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane, a izuzetnog je kvaliteta. Mi dugo radimo ovaj posao i odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku ponudimo čips. Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, ali može i uz neko piće. Imamo naše posebne soseve i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana", rekao je Perendija, profesionalni kuvar.
Istakao je da je prepoznao potrebu da grad na Moravi dobije nešto novo, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda i nepoznate ovom podneblju.
"Radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, brojna mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se izuzetno usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin ili orada što me je zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada, ljudi vole morsku ribu čime sam pozitivno iznenađen, jer nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje, takođe i losos se dosta koristi u Čačku. Kroz svoju karijeru u restoranima, imao sam priliku da spremam i ajkulu u čemu sam uživao, to je gof, jedna manja vrsta ajkule od nekih 30 kilograma", pojasnio je Goran preneo je Glas Zapadne Srbije.
Kako je dodao, stekao je utisak da je u poslednje vreme sve veća potražnja za svim vrstama ribe.
"Čini se da su ljudi sve više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane", zaključio je Goran.
Dakle, ono što su čvarci, odnosno bombone od praseta mrsnoj, to je sada čips od šarana na posnoj trpezi.
(EUpravo zato/Glaszapadnesrbije.rs)