Mnogi ne mogu bez kafe da zamisle dan, ali da li biste izdvojili skoro 330 evra za jednu šoljicu?
Škotska mlekara nudi ono što je već nazvano najskupljom šoljicom kafe u Velikoj Britaniji - dupli espreso sa mlekom za 327 evra (272 funte).
Ovaj skupoceni napitak sadrži i specijalni dodatak, deonice organske mlekare "Mossgiel Organic Dairy". Vlasnik Brajs Kaningem na taj način želi da održi svoje poslovanje i proizvodi više mleka.
Investitori koji kupe 34 deonice dobiće sertifikat za espreso koji može da se iskoristi u nekoj od 13 kafeterija u Škotskoj koje koriste mleko sa ove farme.
"Ova kafa je oko 80 puta skuplja od uobičajenog espresa u Velikoj Britaniji, ali je mnogo više od divnog pića. Znamo da to zvuči suludo, ali kada razložite sve faktore, to je prilično dobra ponuda. Koliko vredi budućnost poljoprivrede?", upitao je Kaningem.
Njegova kafa će time nadmašiti espreso sa retkim zrnima sa japanske Okinave koja se u Londonu može pazariti za 318 evra (265 funti).
Kaningem pokušava da dobije zajam od 900.000 funti kako bi udvostručio proizvodnju i proširio biznis van Škotske. Do sada je prikupio više od trećine tog iznosa od malih ulagača.
Investitori dobijaju i druge "nagrade" od njega poput obilazaka farme i mlekare, dostavljanja mleka po povoljnim cenama i pozivnica za specijalne događaje. Ipak, dobili su i standardno upozorenje da bi mogli da izgube deo novca ili celokupnu uloženu sumu - osim kafe.
Farmu zakupaca iz Moklina, oko 40 kilometara južno od Glazgova, pokrenuo je u 18. veku veoma poznati škotski pesnik Robert Burns. Mnoge pesme je napisao dok je radio na poljima, a njegovo lice krasi svaku flašu mleka "Mossgiel".
Kaningem, nekadašnji menadžer za "Mercedes-Benz", poslove u mlekari je preuzeo 2014. nakon što su preminuli njegovi otac i deda.
Ovogodišnji pad cena mleka i drugi problemi su ga naterali da proda većinu stoke i pretvori biznis u organsku farmu. Umesto da pasterizuje mleko, on ga "kuva" čime se dobija kremasti ukus i tekstura sirovog mleka, bez zdravstvenih rizika.
Tod Vajtford, jedna od mušterija, kaže za AP da uprkos "neverovatnim cenama", drugi proizvođači mleka ne mogu da pariraju njegovom kvalitetu i da "Mossgiel" čini late kafe, kapućino ili espreso mnogo boljim.
(EUpravo zato/AP)