Namaz od malina, firme iz Bačkog Gradišta, dobio je nagradu za najbolji bioproizvod od Udruženja "Teras" koje se već 20 godina bavi promocijom domaće organske proizvodnje.

Pre ove, firma iz Bačkog Gradišta dobila je prestižnu nagradu u Briselu 2019. godine za skoro isti proizvod. Oko 200 Mišlenovih kuvara je tada naslepo probalo i ocenjivalo proizvode, a istakli su da namaz od malina odlikuje superioran ukus.

"Te godine je namaz od maline bio zaslađen fruktozom, a odnos voća i šećera bio je 80 prema 20 u korist bobičastog voća. Ovogodišnja nagrada udruženja "Teras" dobijena je za stopostotni ukus maline bez ikakvih dodataka", objasnila je preduzetnica Tatjana Avramov.

Ona se, kaže, savim slučajno našla u preduzetničkim vodama u vreme kada je bila na doktorskim studijama iz psihologije.

Kada su njeni roditelji jedan deo ratarske proizvodnje usmerili ka proizvodnji malina, vrlo brzo su dospeli u situaciju da nemaju kome da ih prodaju. Tatjana je onda odlučila da psihologiju ostavi po strani.

Sada sa ovim iskustvom, napominje, uspela bi pet tona malina da proda za pet minuta.

"Mislim da preduzetništvo nije svestan izbor, to vas ili pokrene ili vas ne pokrene. Mene je povuklo i tako sam počela da radim i napredujem. Bavim se preradom voća u organske proizvode, zdrave, bez dodatnog šećera, postupno prirodne sa 100 posto sadržaja voća. Imamo organske brendirane namaze od maline, šljive, višnje, šipurka. Prodajemo ih na domaćem tržištu i težimo da budemo i izvozno orijentisani. Imamo ponude i za izvoz na tržište SAD, ali taj izvoz nam predstavlja i šansu i problem, jer na naplatu treba čekati 60 do 90 dana", rekla je.

Ona nema sopstveni voćnjak jer "primarna proizvodnja voća i prerada ne idu jedno s drugim". To su različiti poslovi, pa voće u sezoni otkupljuje od lokalnih proizvođača u Bačkom Gradištu i okolini Bečeja, koji se trude da proizvedu vrhunski rod, a van sezone ga nabavlja mahom iz ivanjičkog i čačanskog kraja.

Maline
Artem Varnitsin / imago stock&people / Profimedia 

Tatjana Avramov napominje da ima mašine za proizvodnju i tehnologe savetodavce koji su napravili namaz od malina.

Uz premijum proizvode od voća ide i ajvar

Tatjana Avramov posle drugog porodiljskog odsustva planira da proizvodnju proširi ne samo na premijum organske voćne proizvode već i druge, koji bi bili "gorivo" za brendirane namaze.

"Već radimo ajvare, džemove sa šećerom, slatko od višanja. Povrće za ajvar otkupljujemo od lokalnih povrtara i prodajemo ga na domaćem tržištu u četiri velika marketa. Tako podstičemo i lokalnu privredu Bečeja i ta saradnja je i najdraža. U Bačkom Gradištu ima povrtara i voćara kojima je važan kvalitet, pa se uklapaju u naše kriterijume", zaključila je Tatjana.

(EUpravo zato/Dnevnik)