Natalija Deineko (36) iz Zaporožja je bila prinuđena da pokrene život od nule.

Samohrana majka je morala da pobegne od rata, ali se brzo navikla na nove uslove u Litvaniji.

Danas, poseduje i salon u Kaunasu.

Kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru 2022, Natalija i njena sedmogodišnja ćerka Oksana su pobegle u Litvaniju, a tada nije mogla ni da zamisli da će pokrenuti uspešan biznis u Evropskoj uniji.

Ključna odluka

Natalija je već imala višegodišnje iskustvo u industriji lepote. Čak i tog 24. februara je radila manikir.

"Celog dana sam mušterijama uređivala nokte. Tek kada sam se vratila kući, shvatila sam razmere horora koji se događaju u zemlji. Ćerka i ja smo otišle kod mojih roditelja i nismo izlazile nekoliko dana", prisetila se Ukrajinka.

Kako je uvidela da više nije bezbedno, sa detetom je 5. marta napustila Ukrajinu. Oksanin otac je pozvao prijatelje iz Litvanije i oni su pristali da ih prihvate.

Manikir u kozmetičkom salonu
Nadezhda Egorova / Alamy / Alamy / Profimedia 

Novi početak

Međutim, kada su stigle do Kaunasa, već se jedna druga porodica smestila kod pomenutih prijatelja i za njih dve nije bilo mesta. U malom stanu jednostavno nije moglo da boravi 11 ljudi, pa su posle nekoliko dana krenule u potragu za smeštajem.

Natalija se 11. marta prijavila u volontersku organizaciju koja je povezivala Litvance koji su voljni da udome ukrajinske porodice.

"Dočekali su nas kao da smo njihovi najbliži rođaci. Dali su nam odvojenu sobu, novu posteljinu i odeću jer je već bilo proleće, a mi smo putovale u zimskim uslovima. Razgovarali smo o tome šta nam se dogodilo i zajedno smo plakali", rekla je.

Ukrajinka je tražila posao u fabrici i mislila je da će morati da potpuno zaboravi na svoj nekadašnji posao. Litvanska porodica joj je pomogla da pripremi dokumentaciju kako bi se registrovala da bude "sam svoj gazda". Tako je mogla da počne da radi kao manikirka i pedikirka u kozmetičkom salonu. Za tri nedelje je uspela da pronađe stan i započne novi život.

Vlasnica salona je pokrenula sakupljanje sredstava da Natalija može da nabavi sopstvenu opremu, a sugerisala joj je i da usavrši japanski manikir koji je bio sve popularniji.

Erasmus za mlade preduzetnike

Imala je sreću da joj Simona Simulite, direktorka programa Erasmus za mlade preduzetnike u Litvaniji, bude jedna od mušterija. Opisala joj je program i preporučila da se prijavi. U to vreme su uslovi prijavljivanja za Ukrajince bili pojednostavljeni tako da nije morala da pripremi veliku dokumentaciju jer je već boravila u Litvaniji.

Erasmus za mlade preduzetnike je program prekogranične razmene koji finansira EU, a pruža šansu da se u drugim zemljama nauči iz iskustava drugih malih preduzeća. Korisnici mesečno dobijaju finansijsku podršku, uče od svojih domaćina, a iskusni lokalni preduzetnici takođe mogu naučiti nešto novo od svojih gostiju.

Vlasnica salona u kome je Natalija radila je pristala da bude njen domaćin u okviru programa i da joj pomaže. Ukrajinka je morala da razvije biznis plan na engleskom jeziku i šestomesečnu strategiju kao i da napravi prezentaciju.

"Mnogo mi je drago što sam učestvovala u programu Erasmus za mlade preduzetnike. Naučio me je disciplini. Trebalo je strogo da se pridržavam svog poslovnog plana. Fotografisala sam svoj rad, uspostavila kontakte sa dobavljačima i uređivala sam društvene mreže", objasnila je Natalija koja je na taj način stekla veliki broj klijenata u Litvaniji.

Otvorila sopstveni salon

Zahvaljujući svemu što je naučila, uključujući i kako da vodi računovodstvene podatke u zemlji EU, mogla je da pokrene sopstveni posao. Kada se program završio, svoju ušteđevinu je iskoristila za otvaranje salona.

Najveći problem joj je bilo nepoznavanje jezika jer većina radnika u upravi govori samo litvanski. Zato je odlučila da upiše i kurs litvanskog jezika kako bi se lakše sporazumevala.

Natalija je istakla da joj je projekat pomogao da razvije sposobnosti koje nije znala ni da ima, a sve je radila uz podršku ćerke.

Kako građani Srbije mogu da se prijave?

Procedura za prijavljivanje za Erasmus za mlade preduzetnike nije komplikovana.

Svi učesnici programa, nezavisno od toga da li su mladi preduzetnici ili domaćini, registruju se preko platforme www.erasmus-entrepreneurs.eu. Ne postoji rok za prijavu, niti se pravi rang lista. Kada se neka razmena dogovori, ukoliko ispunjava sve uslove, potpisuje se ugovor i mladi preduzetnik odlazi kod domaćina.

Da bi se realizovala razmena, potrebno je da se prethodno registruju mladi preduzetnik i domaćin, nakon čega započinju povezivanje preko platforme.

U praksi srpski preduzetnici mogu da odu u neku od zemalja članica Evropske unije i da tamo rade do šest meseci u nekoj od malih i srednjih kompanija koje učestvuju u programu.

Godine nisu prepreka

Iako se program naziva Erasmus za mlade preduzetnike, on zapravo nije namenjen "mladima" u starosnom smislu, već se reč "mladi" odnosi na godine postojanja kompanije.

Tako u kategoriju mladog preduzetnika spadaju osobe koje imaju preduzeće mlađe od tri godine, ili žele da ga osnuju.

Preduzetnik domaćin mora da spada u kategoriju malih i srednjih preduzeća i mora da posluju minimum tri godine.

Drugim rečima, mladi preduzetnik koji ima firmu manje od tri godine odlazi u goste u drugu zemlju kod "preduzetnika-domaćina" koji ima kompaniju duže od tri godine, a ideja je da se upravo između ove dve grupe dešava razmena.

(N.P/EUpravo Zato/Eu4business.eu)