Porodica Radojčić u srcu Jaska već više od decenije ručno pravi jedinstvene sireve od mleka, začina, povrća i voća.
Njihovi jazački sirevi postali su hit na bazarima i vinskim salonima, a najviše se traže oni sa plemenitim plesnima i jakim ukusima. Iako se proizvodnjom bave iz hobija, ne manjka im posvećenosti.
Ovi tradicionalni sirevi se prave isključivo od mleka, sirišta ili limuntusa i soli, a u njih se potom dodaju začini, seckano povrće i voće.
"Budući da više nemamo sopstvenu proizvodnju mleka, otkupljujemo ga gde stignemo", rekao je Petar Radojčić.
Dodaje da se trude da tako, koliko mogu, pomognu stočarima koji su problemu.
"Kriza se oseti u svim sektorima, pa smo mi ovaj posao sveli na hobi, s obzirom na to da smo ranije prerađivali i do 400 litara mleka na dnevnom nivou, dok sada tu količinu iskoristimo za nedelju dana", kazao je Petar koji je u proizvodnju sireva ušao još 2012. godine.
Kilogram jazačkog sira se kreće od 1.500 do 3.000 dinara, ali ga možete kupiti i u manjoj gramaži.
"U Beogradu su prodavaniji zreli sirevi sa plemenitim plesnima, koji podsećaju na francuski plavi, a koji su izrazito jaki i idu dobro uz paste, dok na vinskim salonima i bazarima, gde ih izlažemo i prodajemo, najtraženije su kombinacije s voćem i začinima", ispričao je mladi proizvođač.
I dok receptura deluje poprilično jednostavno, Petar ističe da posao nije nimalo lak, jer je u pitanju ručna izrada.
"Drago mi je što sam tu gde sam, mada nisam napravio neke pare od ovog posla. Počeli smo da pravimo objekat za proizvodnju sireva sa dve degustacione sale, ali smo napola stigli i sad čekamo bolje dane da se taj 'Skadar na Bojani' konačno završi", dodao je.
(EUpravo zato/Dnevnik.rs)