Sa 15 godina iskustva na rukovodećim pozicijama uzgojno-konjičkog centra u severnoj Italiji, italijanka Suzana Kremaši odlučila je da 2018. godine pokrene svoj posao. Kako je uvek bila inspirisana poslovnom kulturom Belgije, ova zemlja bila je njen izbor za razmenu preko programa Evropske unije Erazmus za mlade preduzetnike (EYE).

Za program joj je rekao otac.

"Moj otac je čuo za program u jednoj radio najavi i rekao mi, otišla sam do najbliže kontakt tačke u Milanu gde smo počeli da pripremamo moju razmenu", počinje Suzana svoju priču koja je objavljena na blogu "Erasmus for Young Entrepreneurs".

Kako ističe, sektor je bio veoma specifičan, ali je uspela da nađe interesantnu kompaniju i predložila im se pridruže programu.

"Moj domaćin, preduzetnik Franc Dući ispostavio se kao veoma otvoren čovek, raspoložen da me vodi kroz ovu avanturu. Započeli smo razmenu i ja sam svoje takmičarske konje i ždrebad prebacila u njegov prelepi objekat u Engienu (grad u Belgiji)".

Tokom njene šestomesečne razmene, zahvaljujući stalnom mentorstvu uspela je da stekne bogato iskustvo. Naučila je, priča, pravila takmičenja u Belgiji gde je takođe učestvovala sa svojim konjima, pripremajući ih svaki dan u Francovoj štali.

"Imala sam priliku da prisustvujem veoma važnim događajima kao što su Evropsko prvenstvo u Roterdamu, Svetsko prvenstvo mladih konja u Lanakenu i Stefek Master u Briselu. Takođe sam imala priliku da pratim uzgoj u zemlji koja je potpuno drugačija od Italije, učeći o različitim vrstama upravljanja i mogla sam da se uporedim sa kvalifikovanim profesionalcima. Takođe sam stupila u kontakt sa mnogim ličnostima u ovom svetu, kao što su profesionalni jahači, svetski poznati odgajivači i nekoliko klijenata", kaže Suzana.

Sada je spremna da donosi "efikasne odluke"

Kao važan segment izdava činjenicu da je imala priliku da uči strane jezike.

"Konačno sam dobila priliku da ulažem u učenje stranih jezika: svakodnevno sam usavršavala engleski, a sada tečnije govorim i francuski. Moj domaćin i mentor je našao dobrog italijanskog partnera u meni i nastavićemo da sarađujemo", ističe i ocenjuje da ju je ovo iskustvo učinilo jačom i svesnijom, ali i iskusnijom kao preduzetnika.

"Sada sam spremna da donosim efikasne odluke za svoj posao i svoje konje", napisala je ona u blogu 2019. godine, nakon svog iskustva sa razmene.

Od 2020. godine, kako navodi na svom LinkedIn profilu, živi u Belgiji gde je i pohađala program Erazmus za mlade preduzetnike.

Kako piše Suzana o sebi na ovoj poslovnoj mreži, ideja njenog biznisa je da se radi na ograničenom broju grla sa visokim kvalitetom, kako zbog njihovih sportskih performansi (skakači na međunarodnim takmičenjima), tako i zbog njihovih važnih majčinskih linija

"Smatram da je neophodno stvoriti uslove za izgradnju odnosa međusobnog poverenja između ždrebeta i čoveka. Na taj način konji postaju mirni, imaju sklonost da uče i da se stave na raspolaganje svom jahaču. U stvari, od prvih sati nakon rođenja, mališani su navikli na kontakt sa ljudima”, ističe ona i dodaje kako je važno sa njima rukovati pažljivo.

Program Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) koji je pokrenula Evropska komisija 2009. godine, omogućava budućim preduzetnicima ili onima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine, da steknu korisne veštine i iskustvo u poslovanju u nekoj drugoj zemlji. Učešćem u “Erazmusu za mlade preduzetnike” oni dobijaju jedinstvenu priliku da uče od iskusnih kolega tako da njihove poslovne ideje mogu da postanu stvarnost. Ovaj program pomaže novim firmama i doprinosi internacionalizaciji malih kompanija, što je ključ za razvoj i zapošljavanje mladih ljudi.