Nakon uspešne evropske kampanje Micotakisov novi kabinet planira da se fokusira na politiku troškova života i rada.

Uprkos nedavnom padu inflacije, ankete dosledno pokazuju da je najveća briga većine Grka cena života jer su pandemija i rat Rusije protiv Ukrajine doprineli rastu cena u toj južnoevropskoj zemlji.

Micotakisova partija desnog centra Nova demokratija lako je zauzela prvo mesto na izborima za Evropski parlament, osvojivši 28,3% glasova - što je skoro dvostruko više od 14,9 odsto, koliko je dobila glavna opoziciona levičarska partija Siriza.

Iako je to povećalo prednost ND nad Sirizom na prethodnim evropskim izborima, to je ipak prepoznato kao slab rezultat za vladajuću stranku, koja je pala za skoro 5% u poređenju sa izborima 2019. godine.

Izlaznost je bila mala, sa skoro šest od 10 glasača uzdržanih, a sve marginalne desničarske stranke su zabeležile bolji rezultat u odnosu na prethodne izbore.

Micotakis je smenio svoje ministre za rad, unutrašnje poslove i poljoprivredu i imenovao bivšeg ministra odbrane Nikosa Panagiotopulosa na mesto ministra za migracije umesto Dimitrisa Kairidisa.

Većina migranata stiže malim čamcima iz Turske, ali je broj dolazaka smanjen poslednjih godina. Kako je Grčka ključna ulazna tačka za hiljade migranata koji traže bolji život u Evropskoj uniji, ovo ministarsko mesto je jako važno.

Što se tiče ključnih pozicija kao što su finansije, spoljni poslovi i odbrana ostali su nepromenjeni.

Novi ministri će zvanično položiti zakletvu kasnije u petak, a prvi sastanak vlade biće održan u subotu.

Inače, Micotakis je došao na vlast 2019. godine, nakon više od četiri godine vlade Sirize tokom finansijske krize u zemlji, i ponovo je izabran na izborima prošlog leta, osvojivši ubedljivu pobedu.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)