AI Stiv kaže da će samo predlozi sa više od 50 odsto podrške biti uvršćeni u njegovu platformu za opšte izbore u Velikoj Britaniji.

"Osnivam sopstvenu stranku nakon što sam se razočarao time koliko drugi nisu u dodiru sa stanovništvom Velike Britanije", rekao je Endakot u objavi LinkedInu.

"Pokušaću da koristim tehnologiju da se direktno povežem sa stavovima mojih birača", naveo je on.

Na veb lokaciji posvećenoj kampanji AI Stiva, on postavlja pitanje korisnicima da li žele da se pridruže timu koji će mu pomoći da kreira nove smernice. Potencijalni glasači to rade tako što kliknu na opciju „Speak to AI Steve", a zatim popune lične podatke pre interakcije sa botom.

Pristalice takođe mogu da postanu validatori, gde Stiv od njih traži da „izdvoje samo nekoliko minuta nedeljno" da „deluju kao kontrolni mehanizam za zaustavljanje nebitnih politika" dajući svakom predlogu politike ocenu od jedan do deset.

„Ne morate da znate ništa o veštačkoj inteligenciji jer sve što treba da uradite je da pritisnete dugme da biste razgovarali sa likom", rekao je Endakot.

On je dodao da očekuje da utiče na širu publiku koja ne želi da razgovara sa veštačkom inteligencijom a sve to kroz kvalitetnu politiku.

Usvoja politike sa 50% podrške

Stiv AI kaže da će samo politike sa više od 50 odsto podrške biti uvršćene u njegovu platformu.

„AI Steve je stvoren da bi se osiguralo da ljudi iz Brajtona i Houva imaju 24/7 pristup da ostavljaju svoja mišljenja i na taj način kreiraju politike", stoji na njegovoj veb stranici.

Ako Endakot bude izabran, on će „fizički" prisustvovati parlamentu, gde će glasati o politikama na osnovu direktnih povratnih informacija koje prima njegova AI platforma.

Endakot sebe opisuje kao čoveka radničke klase koji „razume vrednost novca i veoma ceni to što ga je uspeh njegovih poslovnih podviga učinio relativno bogatim".

Takođe je "duboko zabrinut" za životnu sredinu.

Neural Voice, AI kompanija u kojoj je Endakot predsedavajući, pokrenula je stranicu Steve AI, a  Endakot se kandidovao na strani konzervativaca 2022. iz Ročdejla i dobio 487 glasova.

Inače, na izborima u Velikoj Britaniji, potencijalni kandidati moraju imati najmanje 18 godina i da budu britanski ili irski državljani da bi se kandidovali na opštim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, navodi se na sajtu izborne komisije.

Velika Britanija ima dugu istoriju prikazivanja satiričnih likova tokom svojih izbornih ciklusa.

Lord Bakethed se kandidovao na četiri britanska izbora od 1987. kao međugalaktički negativac.

Još jedan svemirski negativac, grof Binfejs, kandidovao se na izborima za gradonačelnika 2024. godine.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)