Političar Najdžer Faraž je saopštio da planira da se kandiduje za premijera Velike Britanije na izborima 2029. godine.

Lider partije Reform UK je rekao da će ovogodišnje izbore iskoristiti kao pripremu za mnogo važniju kampanju koja će uslediti za pet godina.

Faraž je istakao da se nada da će na predstojećim izborima, 4. jula, njegova stranka ući u Dom komuna.

Ukoliko se njegova zamisao obistini, uspeh će iskoristiti "da tokom pet godina izgradi veliki pokret koji će doneti istinsku promenu".

Na pitanje da li mu je želja da bude premijer, odgovorio je za BBC-jev Radio 4: "Da, apsolutno".

Faraž je potom otkrio manifest svoje stranke dodavši da hoće da njegova Reform UK bude "pravi glas opozicije".

Kako je naveo, njegov povratak na prve borbene linije u politici će trajati najmanje pet godina.

"Odvojiću najmanje pet godina svog života kako bih izgradio ovaj pokret", najavio je.

Zalaže se za zaustavljanje imigracije, napuštanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, povećanje poreskih stopa i pojednostavljenje poreskog sistema, ali i gradnju 10.000 novih pritvornih jedinica.

Ko je Najdžel Faraž?

Faraž je tri decenije jedan od najglasnijih evroskeptika u Velikoj Britaniji. Zagovarao je izlazak iz EU kao lider UKIP-a (Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva), a potom je predvodio partiju Bregzit.

Rođen je u Kentu, a pohađao je privatnu školu. Kolege iz generacije ga se sećaju kao đaka koji je voleo drugove i profesore da provocira kontroverznim stavovima.

Ipak, u 18. godini je odlučio da ne upiše univerzitet, pa je postao trgovac na berzi s obzirom na to da mu se i otac time bavio.

Konzervativnu partiju je napustio kada je Britanija 1992. potpisala Sporazum iz Mastrihta čiji je cilj bio da se države članice još više ujedine.

Odigrao je vodeću ulogu 2016. godine tokom referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, a nakon što su se glasači zaista opredelili za Bregzit, podneo je ostavku u UKIP-u.

Jedno vreme je radio kao voditelj na televiziji GB news, a 2023. je učestvovao u rijaliti programu "I’m a Celebrity... Get Me Out of Here!"