Francuski fudbaler Kilijan Mbape je pozvao glasače da ustanu protiv ekstremističkih stranaka uoči parlamentarnih izbora koji treba da se održe 30. juna i 7. jula.

Podsetimo, predsednik Emanuel Makron je doživeo veliki poraz od najveće rivalke Marin Le Pen na Evropskim izborima, posle čega se obratio naciji i raspisao vanredne izbore.

Međutim, sada se suočava sa novim porazom pred koalicijama koje se stvaraju na levom i desnom kraju političkog spektra.

Policija je procenila da je oko 250.000 ljudi marširalo širom Francuske u znak protesta zbog uspona desnice.

O aktuelnoj situaciji se oglasio i popularni fudbaler Mbape koji je u Nemačkoj, gde se održava EURO 2024, pozvao mlade gladače da odbace "ekstremističke" opcije koji su "pred vratima".

"Imamo priliku da izaberemo budućnost naše države i moramo da naglasimo važnost tog zadatka", rekao je dodavši da je zabrinut što se među mladima širi apatija.

Mbape nije imenovao koga smatra ekstremistima, ali je odgovarao na pitanje o saigraču Markusu Tiramu koji je kazao da želi da spreči da desničarski Nacionalni savez prigrabi vlast.

Stranka je odmah reagovala. Jedan od kandidata te partije, Nikolas Konker, rekao je za BBC da ne priliči sportisti iz nacionalnog tima da naređuje ljudima kako da glasaju.

Nove koalicije uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj

Kandidati imaju vremena do nedelje da se registruju kako bi se borili za 577 poslaničkih mesta u parlamentu.

Nekadašnji premijer Eduar Filip je rekao da je Makron raspustio skupštinu kako bi se stvorila nova parlamentarna većina.

Prve dane kampanje je obeležilo formiranje novih levičarskih i desničarskih koalicija.

Na levici se ističe Novi narodni front koji okuplja socijaliste, zelene i stranku Nepokorena Francuska Žan-Luka Melenšona.

Na desnici je već bilo veoma uzbudljivo kada je izbila svađa unutar Republikanske stranke nakon što je lider Erik Ćoti pristao na savez sa krajnjom desnicom.

Stranka je prvo želela da ga izbaci, zbog čega je Ćoti zaključao njihove prostorije, a onda je sud vratio na funkciju. Protivnici unutar Republikanske stranke sada imaju svog kandidata.

Osim toga, bivši predsednik Francuske Fransoa Oland je najavio da će se takođe kandidovati za mesto u parlamentu.

Premijer zemlje Gabrijel Atal je naveo da glasači imaju tri izbora, a da bi i levičarski Narodni front, ali i desničarski Nacionalni savez bili "katastrofalni za zemlju".

Prvi krug glasanja se održava 30. juna, a odlučujući drugi krug sedam dana kasnije.

(EUpravo Zato/BBC)