Aleksandar Nikolić, francuski političar poreklom iz Srbije, novi poslanik Evropskog parlamenta je politička zvezda u usponu i na evropskim izborima nalazio se na 19. mestu na izbornoj listi stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje koju predvode Žordan Bardela i Marin le Pen.

Nacionalno okupljanje, podsetimo, osvojilo je 31,5 odsto glasova na izborima za Evropski parlament dok je Renesansna partija aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila dvostruko manji broj glasova. Socijalisti su osvojili nepunih 14 odsto.

Makron je odmah nakon objavljivanja rezultata raspustio parlament i zakazao vanredne izbore već za 30 jun.

Nikolić zajedno sa Andrejom Kotarcem čini dvojac sa srpskim korenima u Nacionalnom okupljanju. Kotarac je inače bio 35. na listi za izbore.

Aleksandru je otac Srbin iz Ćuprije dok mu je majka poreklom iz Portugala. Otac je dvoje dece.

Nikolić je na poslednjim regionalnim izborima ušao u drugi krug i za malo mu je izmaklo mesto prvog čoveka regiona Centar-Dolina Loare. Mladi političar je poznat kao veliki kritičar politike francuskog predsednika Makrona.

“Emanuel Makron smatra Francuze za idiote jer predsednik Francuske smatra da kasting i identitet osoba čine politiku. Francuzi ne mogu više da gledaju kako se smanjuje njihova kupovna moć i ne mogu više da gledaju cifre nebezbednosti koje se povećavaju”, rekao je Nikolić nakon izbora Gabrijela Atala za premijera.

(EUpravo zato/Kurir)