U Francuskoj je Nacionalno okupljanje predvođeno Žordanom Bardelom i Marin le Pen osvojio 31, 5 odsto glasova, dok je renesansna partija Emanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova odnosno 15,2 odsto, a socijalisti nepunih 14 odsto.

Kao epilog toga, Makron je najavio vanredne parlamentarne izbori za 30. jun, dok bi drugi krug mogao da bude 7. jula.

"Raspuštam Narodnu skupštinu i uskoro ću potpisati ukaz o raspisivanju novih parlamentarnih izbora čiji će se prvi krug održati 30. juna, a drugi 7. jula", kazao je Makron nakon prve procene rezultata glasanja.

On je dodao da je na izborima naučena važna lekcija kao i da, kako je naveo, partije koje brane Evropu nisu ostvarile dobre rezultate. Takođe je istakao da porast nacionalista predstavlja opasnost za Francusku i Evropu.

''Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja'', kazao je on i dodao:

''Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti, i znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete'', zaključuje Makron.

Marin Le Pen apsolutna pobednica izbora

Francuska partija krajnje desnice "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen osvojila je najviše glasova u Francuskoj sa oko 32 odsto. Ona je pozdravila Makronovu odluku da raspiše vanredne izbore.

"Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim izborima", rekla je Le Penova ispred svojih pristalica u Parizu.

Predsednički izbori u Francuskoj se održavaju 2027. godine, a ishod izbora za EP, mogao bi da Le Penovu označi kao favoritkinju i ovih izbora.

(M.A./EUpravo zato/Kurir.rs)