Kako se bliži mesec dana posebnog užitka za one kojima fudbal jeste najvažnija sporedna stvar na svetu, odnosno Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, oni koji su odlučili da neku od utakmica pogledaju u Nemačkoj, imaju razne nedoumice i dileme.

Sada su se proširile i priče da navijači na prvenstvu neće smeti da nose neoriginalne fudbalske dresove, kao i da će kazne za to biti i po nekoliko hiljada evra (spominje se cifra od čak 5000 evra).

"Pošto idem u Nemačku da pratim utakmicu, čuo sam da su potrebni original dresovi pa sam iz tog razloga kupio originalni", rekao je Martin iz Zagreba za HRT.

Da li je zaista tačno ili samo još jedna fejk priča s Fejsbuka?

"Radi se o priči koja se zakotrljala još u martu ove godine preko britanskih portala i koja se proširila društvenim mrežama i portalima u Hrvatskoj, a manje u Nemačkoj", pojasnio je za HRT glavni urednik Berlinskog magazina Željko Matić.

"Iako nemački Zakon o zaštitnim znakovima zaista za posedovanje neoriginalne brendirane odeće propisuje kazne i do pet hiljada evra, malo je verovatno da će vas policija samo zbog toga zaustaviti", govori Krešimir Kovač, koji u toj zemlji živi poslednjih pet godina.

Inače, u Hrvatskoj nije kažnjivo nositi neoriginalnu odeću, ali ju je kažnjivo prodavati.

"To je samo da se suzbije crno tržište, ljudi koji su planirali tu da dovedu neku veću količinu i to prodaju", tvrdi on.

Dresovi i do 150 evra

Inače, svaki deseti mladi navijač svesno kupuje krivotvorenu sportsku opremu, pokazalo je istraživanje Kancelarije Evropske unije za intelektualno vlasništvo.

"Gubici su oko 851 miliona evra na godišnjem nivou od prometa krivotvorenih proizvoda, što jeste značajna šteta za industriju", kaže Marija Šiša Hrlić, šefica sektora za autorska i srodna prava i spovođenje prava intelektualnog vlasništva u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Dresovi HNS-a koštaju od 70 do 150 evra, a njihove kopije, naravno, dosta manje.

"Apelujem na to da se hrvatski državljani pridržavaju propisa, a to se tiče i dresova. U slučaju bilo kakvog problema, upućujemo da nam se direktno jave", poručio je ambasador RH u Nemačkoj, Gordan Bakota.

(M.A./EUpravo zato/Index.hr)