Fudbal će narednih mesec dana biti jedna od najčešćih tema o kojima će se govoriti. U duhu predstojećeg evropskog šampionata, prave se paralele i revidiraju sećanja kako je ovo prvenstvo izgledalo nekada, kroz istoriju, a kako danas.

O jugoslovenskom timu koji je igrao u prvom šampionatu se i dan-danas govori sa velikim ponosom zbog maestralne igre koju je pružio svojim navijačima.

Prvi evropski šampionat održan je 1960. godine u Francuskoj i na njemu su učestvovale četiri ekipe, što je bio slučaj i u narednih 20 godina, nešto poput današnjeg fajnal-fora u košarci, a za titulu su igrali SSSR, Francuska, Čehoslovačka i - Jugoslavija.

U polufinalu su se sastali SSSR - Čehoslovačka (3:0), odnosno Francuska - Jugoslavija na Parku prinčeva u Parizu.

Kup evropskih nacija

Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu bilo je održano u organizaciji UEFE pod nazivom Kup evropskih nacija, a utakmice su se igrale od 6. do 10. jula u Francuskoj, a u to vreme, Evropa je bila poslednji kontinent koji je pokrenuo reprezentativno prvenstvo.

Generalni sekretar Fudbalskog Saveza Francuske Anri Deloni je tako nešto predložio još 1924. godine ali je njegova ideja zaživela tek nakon osnivanja Evropske fudbalske federacije 1954.

Kvalifikacije su počele 1958. godine, a dogovoreno je da se završnica sa četiri najbolje reprezentacije održi u jednoj zemlji.

Evropsko prvenstvo u fudbalu 1960.
Youtube printscreen/ European Championchip History Evropsko prvenstvo u fudbalu 1960.

Brojne tadašnje reprezentacije nisu bile zainteresovane za ovo takmičenje pa je prvo izdanje prošlo bez Zapadne Nemačke, Italije, Belgije, Holandije, Švedske i Švajcarske.

Za prvo kolo prijavilo se 17 reprezentacija. Jedan od favorita je bila Mađarska, ali ona nije uspela da se izbori za završnicu šampionata.

Jugoslavija u finalu i dramatična završnica

U polufinalu su se sastali SSSR - Čehoslovačka (3:0), odnosno Francuska - Jugoslavija na Parku prinčeva u Parizu, a ova fudbalska drama se i dan-danas prepričava i često spominje. 

Francuzi su važili za favorite, ali je "Partizanova beba" Milan Galić doneo prednost Plavima u 11. minutu. Domaćin je izjednačio već u sledećem minutu, a onda i potpuno preokrenuo utakmicu.

Sve do 75. minuta bilo je 4:2 za Francusku, da bi Jugoslavija za manje od 240 sekundi postigla tri gola i prošla u veliko finale. Mrežu Francuza tresli su Dražen Jerković (dva puta) i Tomislav Knez.

U finalu, Jugoslavija je nakon prvih 45 minuta vodila golom Galića protiv tima SSSR-a. Metreveli je izjednačio čim je počelo drugo poluvreme, a konačan rezultat postavio je Ponedeljnik sedam minuta pre kraja produžetaka, dakle u 113. minutu za konačnih 2:1.

Zanimljivo, porodica Ponedeljnik je dobila prezime nakon ukidanja kmetstva u Rusiji, tako što je pripiti službenik umesto prezimena označio ponedeljak, kao dan u nedelji.

EURO 2024  počinje danas, 14. juna, u Nemačkoj, utakmicom reprezentacije domaćina i Škotske na Alijanc areni u Minhenu.

U grupnoj fazi će se igrati dve do četiri fudbalske utakmice svakog dana do 26. juna, a osmina finala počinje 29. juna.

Turnir će biti završen u nedelju, 14. jula, na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

(M.A./EUpravo zato)