U zemljama Evropske unije Dan Evrope ima poseban značaj, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu.

U Srbiji je svečanim prijemom u Botaničkoj bašti Jevremovac, ovaj značajan datum obeležen u prisustvu mnogih zvaničnika, funkcionera, ambasadora i predstavnika javnog života u zemlji.

Proslava Dana Evrope
Kurir/Damir Darvišagić 

"Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu našim građanima i životnim standardima", poručio je svim prisutnima, ali i svim građanima Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji.

Proslava Dana Evrope u Beogradu, Emanuel Žiofre
Kurir/Damir Darvišagić Proslava Dana Evrope u Beogradu, Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji

Kako je kazao, sa 27 zemalja članica, EU je postala snažniji geopolitički igrač, koji je preuzeo akcije. 

"Traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice. Paralelno sa tim, potrebno je da se i mi pripremimo za članstvo. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada zemlje kandidati i postoji nova prilika koju i Srbija zajedno sa svim zemljama Balkana treba da iskoristi", kazao je Žiofre.

On je dodao i da će intenzitet za Srbiju po glavi stanovnika biti jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz kohezionog fonda.

"EU je potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridružite njenom evropskom domu, gde i pripadate s pravom. To zahteva stalne napore da se reformiše zemlja, politička volja da se one sprovedu i takođe hrabrost da se sva teška pitanja reše u tom procesu. I zato se u tom kontekstu radujem saradnji sa novom Vladom Srbije", zaključio je Emanuele Žiofre.

Predstavnici WMG na proslavi Dana Evrope
Kurir/Damir Darvišagić Predstavnici WMG na proslavi Dana Evrope

Proslavi je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić koji je istakao da je važno da se setimo razloga zbog kojih je EU nastala i osnova na kojima ona počiva.

Proslava Dana Evrope- Žiofre i Vučić
Kurir/Damir Darvišagić Proslava Dana Evrope- Žiofre i Vučić

"Šta je to što nam je zajedničko Evropi, šta je to što nas sve spaja. Ne postoji ništa važnije od toga da je to najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta i za Srbiju je to jedna od najvažnijih stvari - očuvanje mira, života i trasiranje budućnosti za našu decu i mlade", poručio je on.

Vučić se zahvalio EU za ogroman novac koji je iz različitih fondova dolazio do naših građana i istakao da taj fond za nas nije bio mali. Kako je kazao, bio je veoma značajan i služio je svrsi u ne lakim trenucima za našu zemlju.

On je podvukao da bez EU neki najvažniji projekti poput brze pruge Beograd-Niš, do školskih i drugih obrazovnih projekata ne bi mogli biti ni pokrenuti.

"Neke od najvažnijih i najvitalnijih projekata ne bismo bez toga mogli da pokrenemo. Ne bismo mogli u tome da učestvujemo bez značajnih finansijskih sredstava od strane Evropske Unije. Danas čestitam svima vama Dan Evrope, čestitam i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. Ne bih danas da govorim o tom ali, jer za to i ne postoji - ali. Verujem da bismo i mi i vi i gordost i aroganciju u budućnosti mogli da ostavimo po strani", istakao je srpski predsednik.

Dodao je da nema nikakve sumnje da je veoma važno da i dalje sprovodimo reforme.

"Ne zaostajemo za drugim zemljama, ali još mnogo toga moramo da uradimo. Hvala vam na toj podršci, što ste mnogo toga dobrog doneli za našu zemlju i što ćete u budućnosti da donosite. Verujem da i mi bar u nekim stvarima možemo da doprinesemo Evropi. Da, mislim da mi pripadamo Evropi. To je naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati. Nadam se da ćemo imati i više poruka iz Brisela u daljem periodu, a mi ćemo morati da se potrudimo da važne reformske uslove ispunimo", nastavio je Vučić.

Naveo je da Srbija želi da se približi EU što je moguće pre.

Predstavnici WMG-a na proslavi Dana Evrope
Kurir/Damir Darvišagić 

"Nastavićemo da radimo, a vama lično Emanuele, hvala na podršci, što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije na njenom evropskom putu. Srećan Dan Evrope svima, želim vam mnogo uspeha u budućnosti, i nama zajedno sa vama", zaključio je predsednik Vučić.

(M.A./EUpravo zato/Kurir)