Španija, Irska i druge zemlje članice Evropske unije planiraju da priznaju palestinsku državu 21. maja, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj uoči glasanja u UN-u o palestinskoj kandidaturi za punopravno članstvo.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je u martu da su se Španija i Irska, zajedno sa Slovenijom i Maltom, složile da preduzmu prve korake prema priznanju palestinske države kraj Izraela, smatrajući rešenje s dve države ključnim za trajni mir.

Upitan hoće li 21. maja tri države priznati Palestinu, Borelj je odgovorio potvrdno, spomenuvši i Sloveniju.

"Ovo je simboličan čin političke prirode. Više od države, on prepoznaje volju da ta država postoji", rekao je dodavši da će odluku verovatno slediti Belgija i druge zemlje.

Ranije je španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares rekao da je odluka o priznanju donesena, iako nije naveo datum sprovođenja.

Međunarodni pozivi na prekid vatre i trajno okončanje palestinsko-izraelskog sukoba porasli su zajedno s brojem poginulih u izraelskoj ofanzivi u Gazi za uništenje Hamasa nakon smrtonosnog napada militanata 7. oktobra.

Izraelske vlasti rekle su da planovi za palestinsko priznanje predstavljaju "nagradu za terorizam" koja bi smanjila izglede za rešenje sukoba u Gazi.

(EUpravo Zato/Index.hr)