Zemlje Evropske unije koje su spremne da prepoznaju Državu Palestinu trebalo bi da rade u tandemu kako bi "pokrenule značajan napredak" u stvaranju mira u zaraćenom regionu, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je predložio koordinaciju na nivou EU među državama koje su spremne da zvanično prepoznaju Palestinu kao suverenu državu, a to pitanje se pokrenulo u Španiji, Irskoj, Sloveniji i Malti.

Mišel, zadužen za stvaranje konsenzusa unutar Unije, smatra i da druge zemlje izvan EU treba da se pridruže inicijativi.

Iako je devet država EU formalno prepoznalo pravo Palestinaca na sopstvenu državu, uključujući Bugarsku, Češku, Rumuniju i Švedsku, zvaničan stav EU je da će prepoznati palestinsku državu kada bude uspostavljena u okviru dvodržavnog rešenja.

Ipak, zajedničko priznanje bi Evropi dalo vetar u leđa da primora Izrael i Palestinu da sprovedu reforme neophodne za usvajanje dvodržavnog rešenja.

Španija predvodi priznavanje Palestine

Lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte su nakon samita EU prošlog meseca zajednički podržali stvaranje palestinske države.

Predlog je privukao dosta pažnje, a belgijski ministri su takođe potvrdili da žele da stanu uz Državu Palestinu koja bi sačinjavala Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalim.

Španski premijer Pedro Sančez je izvestio da će se sastati sa kolegama iz Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije kako bi diskutovali o situaciji u Gazi i priznavanju Palestine.

On je napomenuo da bi Španija do jula mogla da prizna Palestinu.

Simbol Evropske unije prikazan na modernom staklenom zidu
Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia 

EU se nada da će moći da odigra centralnu ulogu u budućim pregovorima između Izraela i Palestine.

Otkad je Izrael 7. oktobra 2023. žestokim bombardovanjem odgovorio na napad palestinskog Hamasa, brojne evropske zemlje su kritikovale "disproporcionalni sukob".

Belgijski premijer Aleksander De Kro je u novembru istakao da "ukoliko bombardujete čitav izbeglički kamp u nameri da eliminišete teroristu, mislim da to nije proporcionalno". Ipak, naglasio je tada da Belgija neće zauzimati nijednu stranu. Samo nekoliko dana kasnije je njegov zamenik predložio da Evropa uvede sankcije protiv Izraela.

Inače, 139 od 193 članice UN su prepoznale Palestinu kao državu.

(N.P./EUpravo Zato/Euronews)