Norveški premijer Jonas Gar Stjore je najavio da će njegova zemlja zvanično prepoznati Palestinu kao državu, a tome su se pridružile i Španija i Irska.

"Ne može biti mira bez palestinske države", poručio je Stjore.

Proteklih nedelja su i Slovenija i Malta napomenule da bi mogle da priznaju palestinsku državu, ističući da je to ključno za donošenje mira u regionu.

Potezu se protivi Izrael koji smatra da će to samo doliti ulje na vatru na Bliskom istoku.

Irski zvaničnici, poput Sajmona Harisa, zamenika premijera Mikeala Martina i ministra Imona Rajana, održali su konferenciju za medije na kojoj su obavestili javnost o budućim koracima.

Norveški premijer Jonas Gar Stjore
Erik Flaaris Johansen / NTB Scanpix / Profimedia Norveški premijer Jonas Gar Stjore

Iz Dablina je prethodno saopšteno da bi dvodržavno rešenje omogućilo trajni mir između Izraela i Palestine.

Simbolični potez je koordinisan između tri države nakon nekoliko meseci pregovora.

Španski premijer Pedro Sančez, koji se ranije zavetovao da će prepoznati Palestinu do juna, najavio je da će to zvanično učiniti sledećeg utorka - 28. maja.

"Vreme je da sa reči pređemo na dela. Poručujemo milionima Palestinaca koji pate da stojimo uz njih, da postoji nada i da uprkos svim zidovima koji su podignuti, selima koja su bombardovana i ilegalnim naseljima koja su izgrađena, zemlja i identitet Palestinaca i dalje postoje", poručio je.

Istovremeno je u Dablinu konferenciju održao irski premijer Sajmon Haris.

"Ovo je važan i istorijski dan za Irsku i Palestinu", saopštio je.

Irska će takođe 28. maja objaviti odluku o priznanju.

Irska duga antikolonijalna borba protiv Velike Britanije i sporovi sa izraelskim obaveštajnim službama su naveli lidere da zauzmu oštriji stav, smatraju stručnjaci, prenosi Euronews.

Inače, Međunarodni krivični sud je u ponedeljak izvestio da će izdati naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, a na spisku će se naći i nekoliko zvaničnika palestinskog Hamasa, po optužnici za navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

(EUpravo Zato/Euronews)