Socijalistička partija španskog premijera Pedra Sančeza odnela je pobedu na izborima u Kataloniji, ali su joj i dalje potrebni glasovi levičarske katalanske stranke ERC kako bi se formirala napredna vlada.

Ipak, nekadašnji predsednik Katalonije Karles Puđdemon, koji je završio drugi na izborima, pozvao je socijaliste da mu dozvole da učestvuje u vlasti. U zamenu za to, podržaće Sančezovu manjinsku vladu u Madridu.

Socijalistička partija slavi odlučnu pobedu na katalonskim izborima, a to bi trebalo da bude pokazatelj da Sančez planira da olabavi pristup ovoj pokrajini koja se godinama zalaže za nezavisnost. Već je predlagao da će političkim liderima koji su učestvovali 2017. godine u pokretu za nezavisnost garantovati amnestiju, uključujući Puđdemona koji je u međuvremenu otišao u egzil.

Španski premijer Pedro Sančez stiže na samit EU u Briselu
Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia Španski premijer Pedro Sančez

Prvi put u poslednjih nekoliko godina su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije doživele neuspeh.

Uprkos pobedi, potencijalna vlada Salvadora Ile zavisi od saveza sa Sančezovim koalicionim partnerima Sumar i levičarskom separatističkom strankom Eskera Republikana. Eskera je izgubila 13 mesta, a njihov lider, Pere Arogones, najavio je da napušta rukovodeće političke pozicije zbog loših rezultata stranke.

(EUpravo Zato/Euronews)