Najefikasniji način napredovanja u poslovnom smislu podrazumeva aktivno učenje i razmenu znanja u oblastima interesovanja. Kada se tome doda podrška iskusnih preduzetnika i podsticajno okruženje, stvaraju se idealni uslovi za razvoj kvalitetnih poslovnih lidera.

Zamislite mogućnost takve preduzetničke razmene širom Evrope. To je suština Erasmus programa za mlade preduzetnike, koji se sprovodi pod okriljem Evropske komisije u 38 zemalja, uključujući i Srbiju.

Program Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs – EYE) je pokrenula Evropska komisija u martu 2009. godine kao deo programa za povećanje konkurentnosti mladih i srednjih preduzeća (Competitiveness for Small and Medium-Sized Enterprises – COSME). Ove godine u martu slave 15 godina realizacije programa, dok se u Srbiji obeležava čitava decenija. Program deo je programa Jedinstveno tržište, čija je vizija Evropa kao jedinistveno tržište

Cilj je podsticanje razmene iskustava i ideja, umrežavanja i otkrivanja novih tržišta za preduzetnike, koji će kroz rad u periodu od jednog do šest meseci sa iskusnim preduzetnicima biti u prilici da osvajaju veštine za uspešno vođenje malih/srednjih preduzeća. Učesnici programa ostvaruju mnogobrojne prednosti, poput novih konatakata, upoznavanje sa drugačijom kulturom i načinom poslovanja. Boravak im delimično finansira Evropska komisija u mesečnom iznosu od 500 do 1.100 evra, u zavisnosti od države, i pruža podršku za pronalaženju partnera.

U okviru ovog programa je organizovano više od 1.600 razmena, pri čemu je 3.200 firmi osnovano ili prošireno, navodi se na sajtu Poslovni Inkubator, posrednik u Srbiji za ovaj program.

Uslovi

Kako je nekoliko puta istaknuto, iako se program naziva Erasmus za mlade preduzetnike, on zapravo nije namenjen "mladima" u starosnom smislu, već se reč "mladi" odnosi na godine postojanja kompanije.

Tako u kategoriju mladog preduzetnika spadaju osobe koje imaju preduzeće mlađe od tri godine, ili žele da ga osnuju. Preduzetnik domaćin mora da spada u kategoriju malih i srednjih preduzeća i mora da posluju minimum tri godine. Drugim rečima, mladi preduzetnik koji ima firmu manje od tri godine odlazi u goste u drugu zemlju kod "preduzetnika-domaćina" koji ima kompaniju duže od tri godine, a ideja je da se upravo između ove dve grupe dešava razmena.

Mladi preduzetnik (New Entrepreneur) je osoba koja će se u ovom programu steći neophodno znanje i iskustvo za pokretanje sopstvenog biznisa. Od njih se očekuje da odluče čime bi želeli da se bave, ali i da sastave svoj biznis plan ili da imaju već pokrenut posao mlađi od 3 godine, a EYE će im, kako se navodi, omogućiti da steknu neophodna znanja, veštine i iskustvo za rast i razvoj kompanije.

Preduzetnik domaćin (Host Entrepreneur) je osoba koja prenosi svoje višegodišnje znanje i iskustvo i upoznaje mladog preduzetnika sa datim poslom, a za uzvrat dobija novi pogled i ideje iz perspektive mladih saradnika. Mladi preduzetnik može doprineti kompanijij u koju dolazi specifičnim znanjima i veštinama koje poseduje, a koje preduzetnik domaćin nema. Ovim programom je moguće ostvariti saradnju između kompanija iz različitih država, internacionalizovati poslovanje osvajajući nove delove evropskog tržišta i uspostavit trajna poslovna partnerstva.

Učesnici se moraju usaglasiti o ciljevima razmene i aktivnostima koje će se tokom nje realizovati. Ovaj dokument, tzv. "Activity plan" je kasnije osnova za ocenu uspesnošti razmene.

Kao rezultat višemesečne saradnje mladog preduzetnika i domaćina izgrađuje se poseban odnos uzajamnog poverenja, koji može u budućnosti rezultovati zajedničkim poslovnim projektima, što se, navodi se na sajtu Poslovnog inkubatora.

Prijava – šta je potrebno?

Procedura za prijavljivanje na ovaj program prilično je jednostavna. Ukratko, potrebno je prijaviti se na zvaničnu veb stranicu evropskih vlasti, popuniti online formular, razjasniti motiv prijave i izabereti posredničku organizaciju u svojoj zemlji.

Uloga posredničkih kompanija jeste da povežu buduće i mlade preduzetnike sa preduzetnicima domaćinima, da omoguće pohađanje seminara i obuka u lokalnim kancelarijama i centrima za obuku, kao i da obezbede visoke standarde i evaluaciju završene mobilnosti. Kontaktna tačka u Srbiji je Poslovni inkubator Novi Sad – BINS.

Biznis plan

Biznis plan bi trebalo da bude napisan u slobodnoj formi na engleskom jeziku na najmanje 12 strana. Trebalo bi da sadrži opis usluge, tim, politiku cena, konkurenciju, SWOT analizu, fiksne i varijabilne troškove, tačku rentabilnosti i finansijsku projekciju za naredne 2 godine.

Ne postoji obavezna forma predviđena za biznis plan. Preduzetnik sam bira koju će formu koristiti, u slučaju da ima pitanja i nejasnoća, može kontaktirati posredničku kompaniju. Potrebno je detaljno opisati uslugu ili proizvod koje preduzeće nudi, detaljnu analizu tržišta, procenu ciljnog tržišta, analizu konkurenata, plan prodaje i marketinga, dvogodišnji finansijski plan kao i predviđanje kada će preduzeće dostići prelomnu tačku rentabilnosti, navodi se.

Ono što je ključno jeste poznavanje jezika. Pored maternjeg, važno je poznavanje i zahtevanog jezika iz evropske kompanije koja se prijavila za učestvovanje u programu, odnosno koja će biti domaćin preduzetniku koji dolazi na razmenu.

Rezultati

Rezultati istraživanja efekata ovog programa ukazuju na to da je skoro polovina učesnika programa imala značajne koristi u pronalaženju dobavljača, kupca ili partnera u zajedničkom ulaganju.

Benefiti ovog programa, pored stečenog iskustva, dobijanja preduzetničkog obrazovanja i jačanja preduzetničkih stavova, ogledaju se i na širem društvenom planu imajući u vidu smanjenje broja nezaposlenosti mladih, te potencijalno stvaranje novih preduzeća na tržištu.

Zato su mogućnosti koje EU pruža kroz ovaj program dragocene. Srpski preduzetnici koji odluče da se uključe u ovaj program mogu da steknu iskustvo iz prve ruke i saznaju kako je biti preduzetnik u nekoj od evrospkih država.

(JA/EUpravo zato)