Krajem januara, u Hajdelbergu je završena izgradnja najveće 3D odštampane zgrade u Evropi u kojoj će biti smešten lokalni data centar Heidelberg iT Management. Iako je spoljašnjost završena odštampana, kraj radova očekuje se na leto.

Jednospratnica, koja se proteže na oko 600 kvadratnih metara, dvostruki je pionir na globalnom nivou. Ona je prvi industrijski objekat i prvi data centar na svetu izgrađen korišćenjem napredne građevinske metode, 3D štampanja, navodi Klima 101.

Izgradnja pomoću štampača BOD2 3D, trajala je manje od šest dana, što znači da je u roku od sat vremena štampana površina od oko četiri kvadratna metra.

Iskorišćeno je oko 450 tona betona za štampanje koji proizvodi kompanija Heidelberg Materials, a koji je 100% reciklabilan. Sadrži vezivo koje, kako se navodi, može smanjiti emisije ugljen-dioksida za 55% u odnosu na najkorišćeniju vrstu cementa.

Zbog svoje talasaste strukture, projekat se simbolično zove Wavehouse.

Prvi 3D štampač nastao je osamdesetih godina

Ova, nekada futuristička tehnologija, danas se sve češće pojavljuje u svakodnevnom životu, i 3D štampači javljaju se u raznovrsnim delatnostima: od medicine preko avijacije do proizvodnje vetroturbina.

Poslednjih godina beleži se razvoj 3D štampanja i u građevinarstvu, jednoj od grana industrije kojoj su neophodna rešenja za neutralisanje pritiska na životnu sredinu i klimu.

Upravo 3D štampači nude jedan od načina za smanjenje zagađenja i dekarbonizaciju građevinarstva zato što se ovakvi objekti grade uz nižu potrošnju materijala i energije, kao i manje emisije ugljen-dioksida.

Ova tehnologija je, međutim, za sada ipak nedovoljno istražena.

(M.A./EUpravo zato, Klima 101)