Trenutno status kupaca-proizvođača električne energije, ili drugačije – prozjumera - ima 10 manastira i crkava u našoj zemlji, piše portal Udruženje OIE. Ukupna instalisana snaga svih crkvenih objekata upisanih u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije iznosi 209,59 kilovata.

Najveću instalisanu snagu ima Manastir Žiča (50 kilovata), koji je u blizini Kraljeva izgradio prvi kralj među Nemanjićima, Stefan Prvovenčani, početkom 13. veka. Slede manastiri u Nišu: Manastir Sveti Stefan (40,29 kilovata) i Manastir Uspenja presvete Bogorodice (40 kilovata).

Kolevka duhovnosti Srbije

Manastir Žiča nalazi se u selu Kruševici, na putu između Kraljeva i Mataruške Banje. Zadužbina je kralja Stefana Prvovenčanog. Gradnja glavne manastirske crkve posvećene Hristovom Vaznesenju započeta je oko 1206. godine, a završena pre 1217. godine, kada je ktitor dobio kraljevsku krunu iz Rima.

Za istoriju srpskog naroda i njegove crkve Žiča ima veliki značaj. Ovde je Sv. Sava, kao prvi arhiepiskop nezavisne srpske crkve, koja je stekla samostalnost 1219. godine, postavio sedište srpske crkve, krunisao svog brata za kralja i posvetio episkope novoosnovanih eparhija. Tu su krunisani i Stefanovi naslednici, sinovi Radoslav i Vladislav, rukopoložen je arhiepiskop Arsenije, prvi naslednik Sv. Save na čelu srpske crkve. Kada je sredinom 13. veka arhiepiskopski presto iz Žiče premešten u Pećku patrijaršiju, Žiča nije izgubila svoj ugled, već je on porastao, naročito u vreme pred gubitak srpske nezavisnosti kada su u njoj boravili velikodostojnici Srpske crkve.

Niš ima još jednog predstavnika na ovoj listi, reč je o Manastiru Svete Bogorodice.

U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Manastir Sveti Stefan i Manastir Sveti Nikola, jedan u Raškoj – Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, pa je u narodu poznat i pod imenom Nikoljača, dva u Kragujevcu – Manastir Blagoveštenje Rudničko i Manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – Manastir Sveti Luka.

Time naši manastiri i crkve postaju deo svetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vekovima starih verskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Severnoj Evropi, navodi Udruženje OIE.

Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore energije.

(JA/Eupravo zato/OIE)