Šporeti na gas svake godine ubiju 40.000 Evropljana ispuštajući zagađivače koje ulaze u pluća, otkriva istraživanje, što je dvostruko više smrtnih slučajeva nego u saobraćajnim nesrećama, piše Gardijan.

Ovi šporeti emituju štetne gasove povezane sa bolestima srca i pluća, ali stručnjaci upozoravaju da je svest javnosti o opasnostima vrlo niska. Korišćenje gasnog šporeta u proseku skraćuje život za skoro dve godine, pokazuje studija sprovedena u domaćinstvima EU i UK.

"Opseg problema je mnogo ozbiljniji nego što smo mislili", rekla je vodeća autorka Huana Maria Delgado-Saborit, koja vodi laboratoriju za istraživanje životne sredine na Univerzitetu Haume I u Španiji.

Istraživači su pripisali 36.031 prevremeni smrtni slučaj godišnje gasnim pećima u EU, uz dodatnih 3.928 u UK. Smatraju da su njihovi proceni konzervativni, jer su uzeli u obzir samo zdravstvene efekte azot-dioksida (NO₂), a ne i drugih gasova poput ugljen-monoksida i benzena.

"Još 1978. godine saznali smo da je zagađenje NO₂ znatno veće u kuhinjama koje koriste gas u poređenju sa električnim šporetima. Ali tek sada možemo da kvantifikujemo broj života koji se skraćuju" rekla je Delgado-Saborit.

Svako treće domaćinstvo kuva na gas

Svako treće domaćinstvo u EU kuva na gas, dok je taj procenat u UK 54 odsto, a u Italiji, Holandiji, Rumuniji i Mađarskoj preko 60 odsto. Ovi šporeti koriste fosilni gas i ispuštaju štetne supstance koje izazivaju upalu disajnih puteva.

Izveštaj, koji je podržala Evropska klimatska fondacija, zasniva se na istraživanju iz prošle godine koje je merilo kvalitet vazduha u domovima kako bi se utvrdilo koliko kuvanje na gas povećava zagađenje unutrašnjeg vazduha. To je omogućilo naučnicima sa Univerziteta Haume I i Univerziteta u Valensiji da izračunaju odnos između unutrašnjeg i spoljnog zagađenja vazduha pri kuvanju na gas i mapiraju izloženost NO₂ unutar domova.

Nakon toga su primenili stope rizika od bolesti, koristeći studije o spoljašnjem NO₂ zagađenju, kako bi procenili broj izgubljenih života.

"Glavna neizvesnost je da li se rizik od smrtnosti povezan sa spoljnim NO₂, koji uglavnom potiče iz saobraćaja, može primeniti na unutrašnji NO₂ iz kuvanja na gas. Ali to je razumna pretpostavka koja je potrebna za procenu", rekao je Stefen Loft, stručnjak za zagađenje vazduha sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji nije bio uključen u istraživanje.

Rezultati su u skladu sa studijom u SAD-u iz maja, koja je pokazala da gasni i propan šporeti doprinose do 19.000 smrtnih slučajeva odraslih svake godine.

Predugo zanemarivan problem

EU je ovog meseca pooštrila svoja pravila o kvalitetu spoljnog vazduha, ali nije postavila standarde za kvalitet unutrašnjeg vazduha. Evropska alijansa za javno zdravlje (EPHA) pozvala je donosioce odluka da postepeno ukinu gasne peći tako što će ograničiti emisije, pružiti finansijsku pomoć za prelazak na čistije šporete i obavezati proizvođače da označavaju šporete sa rizicima po zdravlje.

"Predugo smo zanemarivali opasnosti gasnih šporeta. Poput cigareta, ljudi nisu mnogo razmišljali o zdravstvenim posledicama – i kao cigarete, gasni šporeti su mala vatra koja puni naš dom zagađenjem" rekla je Sara Bertucci iz EPHA.

Ljudi mogu delimično zaštititi sebe od isparenja prilikom kuvanja tako što će otvoriti prozore i uključiti ventilatore.

Delgado-Saborit je rekla da su ona i njen suprug odrasli u domovima gde se kuvalo na električnim pločama, što je "čistije, sigurnije i zdravije", ali su kasnije prešli u dom sa gasnim šporetom u kuhinji.

"Sada smo usred renoviranja doma i odbrojavam dane do postavljanja nove električne ploče u mojoj kuhinji”.

(JA/EUpravo zato/Gardijan)