Ukupna snaga svih prozjumera koji imaju sve neophodne dozvole i status u zvaničnom registru Elektrodistribucije Srbije prešla je 50 MW i tako postala vrlo značajan činilac u energetskoj tranziciji Srbije.

Ova značajna prekretnica ukazuje na sve veće prihvatanje obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

Najveći deo (više od 3.000 prozjumera) čine domaćinstva, kojih je 2215.

Najmanje prozjumera je među stambenim zajednicama – samo tri zgrade su se odlučile za ovaj vid proizvodnje električne energije.

Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji su svrstani u kategoriju "Ostali kupci-proizvođači". Njih je 793 sa instalisanom snagom od 32,8 MW.

Od ukupno 50,9 MW upisanih u registar, 32,8 MW odlazi na privredu, dok skoro 18 MW čine solari prozjumeri na krovovima domaćinstava.

To ukazuje na sveprisutnost solarne energije kako u industriji, tako i u privatnim domaćinstvima. Svega tri stambene zajednice, ukupne snage 69,5 kW, jesu prozjumeri, što naglašava trend proizvodnje energije na lokalnom nivou.

Izuzetno je važno što građani i industrija sve više koriste potencijale solarne energije na svojim krovovima, kao i što ih u tome prate javne institucije, verski objekti i obrazovne ustanove.

Radnici na krovu nameštaju solarne panele
photoschmidt / Alamy / Alamy / Profimedia Radnici postavljaju solarne panele kako bi njihov rad doprineo energetskoj efikasnosti, ali i uštedeo novac domaćinstvu.

Ovaj široki spektar podrške signalizira sveobuhvatni angažman društva u prelasku ka održivijem energetskom modelu.

Ko su prozjumeri?

Prozjumeri (prosumers) ili kupci-proizvođači električne energije su stanovnici ili firme koje instaliraju solarne elektrane zarad proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, a svi nastali viškovi se prebacuju u elektroenergetski sistem koji ima funkciju "virtuelne baterije".

Kada je potrošnja struje u domaćinstvu ili firmi veća od proizvodnje solarne elektrane, tada se "povlače" viškovi sopstvene proizvodnje, i tako opet koristimo struju koju smo sami proizveli.

Na ovaj način se smanjuju troškovi, ali i potrebe za korišćenjem fosilnih goriva u izvesnoj meri, čime poboljšavamo kvalitet vazduha.

Za razliku od "običnih" korisnika kojima se struja obračunava po principu utrošene električne energije, prozjumerima se struja obračunava po principu neto-merenja.

Ugradnja solarnih panela
Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP / Profimedia Ugradnja solarnih panela

Neto-merenje podrazumeva da se plaća samo neto utrošena električna energija (razlika između preuzete i isporučene električne energije) – otuda i naziv neto-merenje.

Izgradnja solarne elektrane na krovu porodične kuće ne zahteva nijednu dozvolu bilo koje službe, ali je neophodno zadovoljiti uslove poput zadovoljavajućeg stanja unutrašnjih elektro-instalacija, kutije sa osiguračima, ispravnog uzemljenja kuće i gromobranske instalacije i, naravno, stabilne i ispravne krovne konstrukcije, prenosi sajt Prozjumer.

Građani Srbije su do kraja aprila imali prilike da se prijave za bespovratna sredstva namenjena poboljšanju energetske efikasnosti domova. Planirane subvencije pokrivaju do 65 odsto investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasada, krovova, kotlova i instaliranje solarnih panela.

Projekat "Čista energija" nastaviće se do kraja 2027. godine, u cilju sanacije oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, radi smanjenja potrošnje energije i emisije štetnih gasova.

(EUpravo Zato/OIE Srbija/Prozjumer.rs)