Zgrada Vlade Srbije će uskoro dobiti solarne panele na svom krovu.

Kompleks čine glavna zgrada od 12 spratova i još dva prizemna objekta, a na njemu će biti postavljena solarna elektrana od 100 kW.

Na krovovima zgrada bi trebalo da budu izgrađene solarne elektrane ukupne snage 330 kW čime će Vlada Srbije postati kupac-proizvođač (prozjumer) što će joj omogućiti korišćenje zelene energije i smanjenje troškova za nabavku električne energije.

Paneli će se nalaziti na zgradi u Nemanjinoj 22-26, ali i na objektima SIV III i Palati Srbija – SIV I.

Radovima se neće promeniti površina i izgled zdanja, već će paneli biti postavljeni pod nagibom od 10 stepeni.

Pošto se zgrada u Nemanjinoj ulici snabdeva strujom iz sopstvene trafostanice, predviđeno je da se solarna elektrana priključi na unutrašnje instalacije.

Samim tim, ukoliko bude viškova električne energije, oni mogu da se vrate u mrežu.

Postavljanje solarnih panela na tri objekta deo je poslovnog plana formiranog na osnovu izveštaja i preporuka članova Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Izveštaja o Strateškoj proceni uticaja Integrisanog nacionalnog energetskog klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. godine do 2030. godine.

Solarni paneli
Ingrid Balabanova / Panthermedia / Profimedia Solarni paneli na krovu

Povraćaj investicije očekuje se za pet godina

Solari i invertori imaju radni vek od 20 do 30 godina, u zavisnosti od proizvođača.

Prema procenama, nakon otplate uloženog u opremu i najmanje 15 godina proizvodnje struje putem solara, to bi trebalo da donese dobit državi, ali i značajnu stabilnost snabdevanja građana i privrede strujom koju proizvodi EPS.

Očekuju da im paneli uštede 15 miliona dinara godišnje, koliko je dosad Uprava za zajedničke poslove republičkih organa trošila na račune za struju.

Zgrada Vlade srbije je samo jedna od nizu

Podsetimo, veliki broj zgrada javne uprave u Beogradu bi trebalo da bude renoviran u cilju energetske efikasnosti, odnosno, uštede energije i očuvanja životne sredine.

Najavljena je energetska sanacija 26 od 56 zgrada, a prvi na spisku je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Ulici Draže Pavlovića 15 u Beogradu.

Radovi na obnovi bi trebalo da traju oko pet godina.

(EUpravo Zato/Balkangreenenergynews.com)