U nemačkom gradu Hanover ove nedelje postaje prilično vruće, a to sa sobom vuče posledice po neobičajenu grupu ljudi – baštovane.

Naime, ako budu zalivali javne ili privatne površine u periodu od 11 do 17 časova, a temperature je iznad 27 stepeni – biće kažnjeni i to velikom svotom novca – do 50.000 evram, pišu nemački mediji. Zabrana se odnosi na poljoprivredne i šumske površine, javne i privatne zelene površine i sportske objekte.

Ova uredba ima cilj da zaštiti kritične rezerve podzemnih voda. Uprkos poplavama zimi, situacija sa podzemnim vodama u regionu Hanovera je poprilično napeta.

Regionalna uprava je donekle ublažila propise u odnosu na prošlu godinu. U 2023. zabrana je važila jedan sat duže, a granica je bila 24 stepena. Umesto toga, mera je stupila na snagu mesec dana ranije ovog puta.

Region Hanovera preporučuje svojim građanima da bašte zalivaju samo uveče ili rano ujutru, van zabranjenog vremena. Ova mera je privremena.

Vrhunac aktuelnog toplotnog talasa u Hanoveru očekuje se u četvrtak, sa temperaturom oko 30 stepeni, a nakon toga im sleduje zahlađenje.

(EUpravo zato)