Iako volimo da se hvalimo da se u Srbiji dobro jede, Italija zauzima prvo mesto po hrani i jelima koje ćete pamtiti celog života.

Makar tako kaže gastronomski portal Taste Atlas koji je objavio listu od 100 gradova sa najboljom hranom, na osnovu skoro 500.000 ocena.

Na samom vrhu je Napulj, a slede ga Milano i Bolonja - srednjovekovni grad poznat ne samo po najstarijem univerzitetu na svetu već i po čuvenim špagetama bolonjeze.

U prvih 30 gradova se nalaze i Rim, Mumbaj, Lima, Džakarta i Gvadalahara.

London, Amsterdam i Barselona se nisu našli ni u prvih 50.

Zanimljivo je da se Sarajevo nalazi na 46. mestu, a posebno se ističu ćevapi, burek, sarme i Begova čorba.

Zagreb je zauzeo 59. mesto zahvaljujući zagrebačkom odresku, zapečenim štruklama, jagnjetini sa ražnja i salati od hobotnice.

Beograd se našao na 68. poziciji, a posetiocima se preporučuje da probaj pljeskavicu, Karađorđevu šniclu, prebranac, leskovačku mućkalicu i takođe sarme.

Od gradova u regionu se pominje i Split na 72. mestu, u kome se možete gostiti crnim rižotom, dalmatinskom pašticadom i drugim specijalitetima.

Na poslednjem mestu liste gradova sa najboljom hranom našao se italijanski Trst.

Ukoliko volite da uživate u hrani, prema Taste Atlasu najbolje se jede u ovih 30 gradova:

Napulj, Milan, Bolonja, Firenca, Mumbaj, Rim, Pariz, Beč, Torino, Osaka, Madrird, Njujork, Đenova, Nica, Lima, Džakarta, Kjoto, Gazijantep, Ferara, Nju Orleans, Katanija, Singapur, Venecija, Istanbul, Tokio, San Francisko, Lisabon, Gvadalahara, Čikago i Filadelfija.

(EUpravo zato/Taste Atlas)