Mnogi kažu da je doručak najvažniji deo dana, a u Srbiji nije neuobičajeno da se dan počne i najmasnijim jelom koje postoji.

Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najboljih doručaka iz Srbije, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.

Lista sadrži četiri stavke, a najbolje je ocenjena neprikosnovena komplet lepinja.

Kako se objašnjava, to je tradicionalna vrsta hleba koja je presečena napola i ispunjena kajmakom dok se na vrhu sve "zalije" jajetom. Uglavnom je vezana za užički kraj i Zlatibor, a veruje se da datira od pre Drugog svetskog rata. Ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, vlasnik pekare u ovom gradu.

Iako je visokokalorična, idealna je za doručak uz jogurt.

Drugo mesto je zauzeo burek sa sirom, bez koga se ne može zamisliti odlazak u pekaru.

Iako na Balkanu vlada velika prepirka da li je "pravi" burek onaj sa sirom ili mesom, ovo jelo se tradicionalno jede uz jogurt.

pekar izvlači gibanici iz rerne
Stefan Stojanović 

Burek, inače, ima turske korene, a Niš ga je upoznao u 15. veku kada je pripreman kao pita u kružnom plehu. Nakon Drugog svetskog rata se proširio i u Hrvatsku i Sloveniju.

Na trećem mestu je gibanica. U pitanju je vrsta slojevite pite sa sirom, uljem i jajima. Najpopularnija verzija je gužvara, a može biti i filovana slatkim nadevom.

Popara je zauzela četvrto mesto, prema listi "Taste Atlasa", i predstavlja jelo od suvog hleba, kajmaka i punomasnog sira. Obično se smatrala sirotinjskim jelom u krajevima kada nije bilo druge hrane. Obično se služi uz kiselo mleko.

(EUpravo Zato/Taste Atlas)