Mnogi kažu da je doručak najvažniji deo dana, a u Srbiji nije neuobičajeno da se dan počne i najmasnijim jelom koje postoji.
Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najboljih doručaka iz Srbije, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.
Lista sadrži četiri stavke, a najbolje je ocenjena neprikosnovena komplet lepinja.
Kako se objašnjava, to je tradicionalna vrsta hleba koja je presečena napola i ispunjena kajmakom dok se na vrhu sve "zalije" jajetom. Uglavnom je vezana za užički kraj i Zlatibor, a veruje se da datira od pre Drugog svetskog rata. Ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, vlasnik pekare u ovom gradu.
Iako je visokokalorična, idealna je za doručak uz jogurt.
Drugo mesto je zauzeo burek sa sirom, bez koga se ne može zamisliti odlazak u pekaru.
Iako na Balkanu vlada velika prepirka da li je "pravi" burek onaj sa sirom ili mesom, ovo jelo se tradicionalno jede uz jogurt.
Burek, inače, ima turske korene, a Niš ga je upoznao u 15. veku kada je pripreman kao pita u kružnom plehu. Nakon Drugog svetskog rata se proširio i u Hrvatsku i Sloveniju.
Na trećem mestu je gibanica. U pitanju je vrsta slojevite pite sa sirom, uljem i jajima. Najpopularnija verzija je gužvara, a može biti i filovana slatkim nadevom.
Popara je zauzela četvrto mesto, prema listi "Taste Atlasa", i predstavlja jelo od suvog hleba, kajmaka i punomasnog sira. Obično se smatrala sirotinjskim jelom u krajevima kada nije bilo druge hrane. Obično se služi uz kiselo mleko.
(EUpravo Zato/Taste Atlas)