Nakon što su mantije proglašene za najbolje jelo iz Srbije, popularni gastronomski portal "Taste Atlas" prešao je na jela od pasulja.

Na listi 100 najboljih u svetu nalaze se čak tri jela od pasulja iz Srbije.

Prvo mesto zauzela je sopa taraska, pire supa iz Meksika, a prate ga diri ak pva sa Haitija i feijao Tropeiro iz Brazila.

Jedno od omiljenih jela domaće kuhinje - pasulj - našlo se na šestom mestu.

Kako se navodi, u pitanju je popularno srpsko čorbasto jelo koje se tradicionalno sprema od belog pasulja. Obično se krčka sa kobasicom, slaninom ili šunkom i povrćem poput luka i šargarepe. Paprika, lovorov list i beli luk se su nezaobilazni začini u supi.

Pasulj je popularan na celom Balkanu, a preporučuje se da se služi uz malo hrskavog hleba ili isečenog sirovog luka, piše na portalu "Taste Atlas".

Čorbast pasulj se takođe našao na spisku, a radi se o srpskom jelu od natopljenog pasulja, luka, šargarepe, paprike, belog luka i lovorovog lista. Suvo ili dimljeno meso i rebra su uobičajeni dodaci.

Ovaj pasulj je obično začinjen peršunom i biberom nakon što je kuvan. Prilikom serviranja preporučuje se uparivanje sa raznim komadima mesa ili ćufti. Čorbast pasulj bio je osnovno jelo u jugoslovenskoj vojsci zbog lakoće pripreme i hranljive vrednosti.

Čuveni prebranac našao se na 40. mestu.

Od ostalih varijanti se razlikuje jer nije čorbast, već blago suv, a sa lukom razvija kremastu teksturu. Prvobitno su prebranac pravili seljaci tokom hladnih zimskih dana.

Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hleba.

Makedonsko tavče na gravče je zauzelo 23. mesto, a ovako spremljen pasulj se služi u glinenim posudama.

(EUpravo zato/Taste Atlas)