Prateći vođstvo gradova poput Londona, Dablina, Amsterdama, Pariza, i nekolicine španskih gradova, još jedna evropska destinacija se obračunava sa iznajmljivanjem po Airbnb sistemu u borbi protiv prekomernog turizma i njegovog uticaja na meštane.

Novi propisi koje je predložila češka vlada mogli bi da ograniče količinu kratkoročnog turističkog smeštaja dostupnog u popularnim gradovima poput Praga.

Kako bi Češka mogla da ograniči princip Airbnb iznajmljivanja?

Nacrt zakona koji je češka vlada usvojila ovog meseca omogućio bi opštinama i gradovima da ograniče izdavanje smeštaja u principu Airbnb.

Ovo bi moglo uključiti ograničavanje broja dana kada se nekretnina može iznajmiti godišnje, kao i definisanje minimalne količine prostora potrebnog po gostu.

Takođe bi postavili strožije propise i relevantne lokalne poreze na pansione, Airbnb i druge smeštaje za odmor, čime bi njihove obaveze bile u skladu sa tradicionalnim hotelima.

Vlasnici nekretnina bi morali da registruju smeštaj i detalje o gostima putem nove platforme pod nazivom eTurista.

U tom smislu, biće obezbeđen registarski broj za nekretninu, koji mora biti prikazan na oglasima smeštaja.

Ako bude odobren, nadamo se da će novi sistem pomoći da se poveća nadzor nad kratkoročnim iznajmljivanjem, od kojih mnogi trenutno rade u sivoj zoni.

Prag
Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia Centar Praga, glavnog grada Češke

Trenutno, zvaničnici procenjuju da između 40 i 70 odsto rentiranja putem onlajn platformi nije prijavljeno, što bi moglo dovesti do skoro 32 miliona evra poreza manje godišnje.

Kako su najavile češke vlasti, nova pravila bi mogla da stupe na snagu u julu 2025. godine

Kako se inače Prag obračunava sa turistima?

Osim što se vodi računa o iznajmljivanju smeštaja, nova pravila nameravaju da ograniče broj turističkih apartmana u gradskim centrima - smanjujući količinu buke na taj način.

Posebno u Pragu, bučni turisti teraju lokalno stanovništvo iz istorijskog Starog grada, a lokalni odbornici su stoga pozdravili akciju ograničenja Airbnb-a.

To neće biti njihov prvi pokušaj da obuzdaju bučne posetioce.

Ranije ove godine, jedno okružno veće predložilo je zabranu neobičnih kostima koje se nosena zabavama mladih, za koje je rečeno da podstiču pijanstvo i nedolično ponašanje u popularnom praškom okrugu poznatom po burnom noćnom životu.

Neki odbornici su sugerisali da „društveno neprihvatljiva" odeća doprinosi raspirivanju buke.

Prethodni zahtev gradskih vlasti da ograniči radno vreme u centru grada odbijen je prošle godine.

(M.A./EUpravo zato/msn.com)