Neke destinacije ne žele dobrodošlicu svim turistima pa uveliko ograničavaju broj posetilaca ili povećavaju turističke takse kako bi se suočile sa prevelikom navalom.

Neki čak i jasno poručuju ljudima da ne dolaze.

U ovim gradovima lokalno stanovništvo sve glasnije izražava nezadovoljstvo zbog preteranog turizma i apeluje na promene koje će im omogućiti kvalitetniji život.

U Barseloni turiste terali vodenim pištoljima

Barcelona je svakako jedan od najlepših i najposećenijih gradova u Španiji. Prošle nedelje je ova prestonica dospela na naslovnice širom sveta kada je grupa demonstranata prskala turiste vodenim pištoljima, uzvikujući "Turisti idite kući" i "Barcelona nije na prodaju".

Demonstranti su marširali ulicama, izražavajući nezadovoljstvo zbog naglog porasta troškova života i cena stanova, koje pripisuju preteranom turizmu u svom gradu.

Ovaj incident nije izolovan slučaj, već deo sve većeg nezadovoljstva lokalnog stanovništva u mnogim popularnim turističkim destinacijama širom sveta.

Mnogi građani Barselone osećaju da masovni turizam narušava kvalitet njihovog života, dok su cene nekretnina postale astronomski visoke i neprihvatljive za većinu stanovnika.

Turisti, prestanite da se opijate!

Stanovcnici Amsterdama reklo bi se muče nešto drugačije muke.

Naime, Amsterdam je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, a godišnje ga poseti na milione turista iz celog sveta. Međutim, sa sve većom gužvom i prenatrpanim ulicama, grad se suočava s brojnim izazovima pa su gradske vlasti odlučile da smanje pritisak i očuvaju njegovu autentičnost.

Turisti u Amsterdamu
Jochen Tack / imago stock&people / Profimedia Turisti u Amsterdamu

Prošle godine Amsterdam je pokrenuo neobičnu turističku kampanju sa ciljem da zamoli određene posetioce da se drže podalje od grada. Ova kampanja je prevashodno sa ciljem da osujeti turiste koji planiraju dolazak u Amsterdam isključivo zbog zabave, a posebno se fokusira na turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Grad želi da promeni svoju percepciju u javnosti pa se fokusira na svoju bogatu istoriju, živahnu gastronomsku scenu i ljubav prema umetnosti. Stoga je pokrenuta kampanja kako bi se razuzdani turisti obeshrabrili od poseta, jer Amsterdam više ne želi biti poznat kao središte lake zabave, droge i rock'n'rolla.

Venecija planira dodatno, duplo povećanje turističkih taksi

Venecija je jedan od najposećenijih svetskih gradova, a njeni bajkoviti kanali, raskošne palate i romantične vožnje gondolom privlače milione turista iz celog sveta. Ali, kao i brojni takvi gradovi, i Venecija se suočila s problemom „prekomernog turizma", odnosno većeg broja gostiju nego što gradska infrastruktura može da podnese. Tako je turizam počeo da se negativno odražava na kvalitet svakodnevnog života meštana.

Turisti u Veneciji
MvS / SplashNews.com / Splash / Profimedia Turisti koji posećuju Veneciju su dužni da plate taksu od pet evra

Ovog leta Venecija je započela sa testiranjem sistema naplate ulaznica za posetioce, pri čemu je ulaz u grad iznosio 5 evra. Kako nisu postigli očekivane rezultate, gradske vlasti najavile su povećanje cene na 10 evra sledećeg leta.

Prema saopštenju vlasti, prikupljeni novac od ulaznica planiraju da preusmere u održavanje gradske infrastrukture. Cilj je olakšati život lokalnom stanovništvu, smanjiti gužve, ali i poboljšati uslugu za posetioce. Ovaj korak predstavlja deo šire strategije za očuvanje Venecije kao kulturnog i turističkog središta, istovremeno štiteći njene stanovnike i kulturno-istorijsku baštinu.

Besno i stanovništvo Malage

Stanovnici Malage, poznate po svojoj bogatoj kulturi i istoriji, nedavno su marširali ulicama uzvikujući "Mlaga za život, a ne za preživljavanje".

Njihov protest bio je usmeren protiv preteranog turizma koji, kako tvrde, uništava lokalno tržište nekretnina.

Malaga
Walter G Arce Sr Grindstone Medi / Zuma Press / Profimedia 

"Ljudi koji rade u turizmu ne mogu priuštiti stanarinu u sopstvenom gradu. Sve dok se na stanovanje gleda kao na tržišnu imovinu, neće biti rešenja," kazao je jedan od članova sindikata stanara Malage za Gardian.

Aktivisti naglašavaju da oslanjanje na turizam nije održivo i pozivaju na promene. Sada se apeluje na špansku vladu da uvede ograničenja za turistički smeštaj kako bi zaštitila stanovnike i omogućila im dostojan život u njihovom gradu.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)